banner

Raadslid Jan de Laat praat niet meer over het verleden


Voormalig wethouder en nu opnieuw raadslid Jan de Laat, ziet alle perikelen met zijn vorige partij PrO als een gepasseerd station. Inhoudelijk zal hij niet veel anders gaan doen dan waar hij in zijn PrO tijdperk voor stond, maar ‘over de poppetjes’, daar wil hij het niet meer over hebben.

De fractie van PrO toen ze nog samen waren. Rechts achter Jan de Laat, links van hem Ruud van der Star. Linksvoor Guy de Kort, die door de actie van De Laat nu niet in de raad komt (Bron: Gemeente Oisterwijk)

In nog geen jaar tijd ontstond er een bijzondere situatie rondom de politicus Jan de Laat: begin vorig jaar werd hij eerst PrO lijsttrekker, na de verkiezingen PrO fractievoorzitter, na de onderhandelingen PrO wethouder, vervolgens nam hij zelf na 2 maanden afscheid van die wethoudersfunctie en meteen ook van de partij PrO. Nu komt hij terug in de raad, maar niet meer namens PrO. Dit alles vanwege een door hem ervaren gebrek aan vertrouwen vanuit die partij, in de korte periode dat hij wethouder was, en er vanuit zijn partij kritische geluiden kwamen.

Saillant detail: Raadslid en destijds partijcollega Ruud van der Star heeft begin vorig jaar zijn fractievoorzitterschap opgegeven om ruimte te bieden aan De Laat; het was dezelfde collega die mede aanleiding gaf aan De Laat om zijn wethoudersfunctie op te geven; en het is dezelfde Ruud die nu als raadslid is vertrokken en daarmee (ongewild) ruimte heeft vrij gemaakt voor het raadslidmaatschap van De Laat. De door PrO gewenste Guy de Kort mist hierdoor ‘zijn’ zetel. Het kan verkeren…

Vragen

Maandag werd bekend dat De Laat terugkeert als raadslid. Zijn oude partij PrO verliest daarmee een zetel. Daarop kwamen vanuit de samenleving afgelopen dagen enkele kritische vragen voorbij: Hoe De Laat als raadslid opbouwend kritisch kan zijn op het functioneren van zijn opvolger? Of hij als oppositie of in de wisselende coalitie mee gaat? Wat is zijn programma? En als dat vergelijkbaar is met PrO, waarom dan niet meer terug in die partij?

‘Ik ben van mening dat ik als raadslid samen met het college moet werken aan het belang van Oisterwijk. De belangen zijn daarbij niet anders, de rollen wel. Ik respecteer elk collegelid als persoon en zal naar ieder even kritisch zijn. Ik ben medeopsteller van het raadsprogramma en onderschrijf dit ook. Ik heb geen geschreven programma, maar natuurlijk wel speerpunten en idealen. Die liggen op het vlak van het sociaal domein, wat niet wegneemt dat ik elk onderwerp met een kritische blik zal beoordelen en, indien nodig, hierover een standpunt in zal nemen.’

Terug naar PrO?

De Laat kondigde in zijn brief van afgelopen maandag al aan dat terugkeer naar zijn oude partij geen optie is. Ondanks dat hij nu als raadslid inhoudelijk hetzelfde programma nastreeft, en zijn zetel heeft verkregen vanuit dezelfde kiezers, gaat hij zijn raadswerk niet samen met hen voortzetten. Het waarom, daar praat hij niet meer over. De Laat hoopt dat het niet te lang over de poppetjes gaat. De onderliggende relationele sfeer die oorzaak was voor zijn eerdere vertrek als wethouder, ‘dat is gepasseerd’.