banner

Motto Carnaval Moergestel is te Tilburgs


Jos Denissen uit Moergestel, vindt het nieuwe carnavalsmotto te Tilburgs; hij schreef onderstaande ingezonden brief:

Motto 2020

Het motto van Moergestel (Foto: Rick Denissen)

Dat het Pierewaaiersrijk dit jaar twee Prinsen uit de gemeente Tilburg aantrok, is begrijpelijk en acceptabel. Na 57 jaar is ongeveer iedere man binnen ons 6000 inwoners tellende dorp al eens benaderd. Bovendien zijn Prins Harrie en Stadsprins Rob grensgevallen, waarbij de laatste ook nog eens een echte Gèsselse is.

Maar dat men nu een Tilburgs motto heeft gekozen voor 2020 gaat echt te ver. ‘Mòkt degget goed mòkt’ is zo Tilburgs, dat het zeer doet aan je ogen en oren. Het is gewoon verkrachting van ons eigen Gèsselse dialect. Vrij vertaald betekent het motto; ‘Maak dat je het goed maakt’. In het Tilburgs is maken wellicht mòkke, maar in het Gèssels is het maoke. De 3de persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van maoke is maokt en niet mòkt (mokken is protesterend, stilzwijgend boos zijn). Je kunt hiervoor de enige betrouwbare bron op dialectgebied die Moergestel kent op na slaan en dat is toevallig het al 56 jaar uitgegeven Pierewaaiersblaoike. In al haar 3436 pagina’s kom je het woord mòkt niet tegen (zie ook motto 1986: Zo gut maokt heddet).

Ik vraag dan ook dringend aan het SMC (Samenwerkende Moergestelse Carnavalsverenigingen) het motto alsnog in goed Gèssels om te zetten en dat zou dan worden; “Maokt dè gut goed maokt”. Dan hebben jullie in ieder geval al een ding goed gemaokt.

Ik verzoek inwoners, die het hiermee eens zijn om een email te versturen naar het secretariaat van ‘De Pierewaaiers’ met de tekst ‘motto aanpassen’; secretaris@cvdepierewaaiers.nl
Jos Denissen
PS En verander dat Tilburgse Opstoet onderhand ook eens in Optocht!