banner

Film: Internationale vrouwendag Oisterwijk (+ Fotoserie)


9 maart vierde Oisterwijk de Internationale vrouwendag in The Inside in Oisterwijk. Oisterwijk in Beeld stuurde haar cameravrouw. Een film en een verslagje van deze dag:

Een mooie viering van Internationale Vrouwendag

Wat kwam ze hier toch eigenlijk doen? Mevrouw van Engelen wist niet goed wat ze verwachten kon. Één ding wist ze zeker: Ze wilde zien hoe The Inside er van binnen uitzag. Maar vooral kwam ze voor de Internationale Vrouwendag. Met haar 88 jaar weet ze als geen ander dat het voor veel vrouwen moeilijk is zich te ontwikkelen en om je eigen droom te kunnen volgen.

Ze liep niet meer zo vlot maar dat deerde niet. Ze ging eerst maar eens rustig zitten om de boel goed in zich op te nemen. Wat haar opviel was, dat de rode loper was uitgelegd en het een mooie zaal was. Ze bleek een van de eersten en kon de andere dames langzaam zien binnendruppelen. “Wat zijn die buitenlandse dames mooi gekleed” dacht ze en zocht een gunstig plekje op om straks de modeshow goed te kunnen zien.

Een onverwachte ontmoeting

Ook Zilpa uit Soedan kwam wat schuchter binnen. Ze was niet gewend om zomaar ergens op af te stappen want dat is in haar land absoluut niet vanzelfsprekend. Maar haar vriendinnen hadden haar overgehaald en zo zat ze op 9 maart in een grote hal met honderden andere vrouwen vol verwachting van wat komen ging. Ze vond een lege stoel naast een oudere Nederlandse dame. Ze knikten elkaar vriendelijk toe. Ze hadden beiden de standjes al bezocht waar ondernemende dames lieten zien wat je in Nederland als vrouw kunt doen en bereiken. Er waren ook vrijwilligersorganisaties die toonden dat je ook als vrijwilliger veel kunt betekenen voor anderen.

Gevarieerd programma

Eerst kwam er een kordate dame die uitlegde waarom Internationale Vrouwendag zo belangrijk was. De beide dames keken elkaar begrijpend aan en luisterden vervolgens geïnteresseerd naar de opening door wethouder Stefanie Vatta. Zij is per slot van rekening het bewijs, dat vrouwen wel degelijk iets kunnen bereiken. Dat lieten ook de dames van de percussieband Hardslag zien en vooral horen. Je moest stevige trommelvliezen hebben wanneer je dichtbij zat maar mevrouw van Engelen en Zilpa genoten van het enthousiasme en de energie die deze dames uitstraalden. “Als ze jonger was geweest zou ze zich hiervoor aanmelden” bekende mevrouw van Engelen aan haar buurvrouw met wie ze ter plekke een leuke band kreeg. Ze kwamen uit twee totaal verschillende werelden maar hadden eigenlijk ongelofelijk veel gemeen. Ze hadden beiden moeten knokken om voor zichzelf op te komen en dat was vaak gepaard gegaan met vallen en opstaan. Dat gold ook voor de meeste mannequins die de modeshow liepen. Voor velen van hen was dit een gedurfde actie want zoiets doe je in je thuisland niet. Ze droegen prachtige kleurrijke kleding die zij soms ietwat onwennig maar trots aan de bezoekers lieten zien.

Mevrouw van Engelen en Zilpa genoten daarna van een Hollands frietje in een ouderwetse puntzak die hen werd aangeboden. Tot slot was er muziek van de Nederlandse André Hazes maar ook muziek uit Syrië en andere landen. Hier en daar ging een hoofddoekje af en werd er volop gedanst in vrijheid en omdat die buitenlandse muziek toch zo gek nog niet is. Ook mevrouw van Engelen en Zilpa deinden vrolijk mee en hadden de grootste pret.

Geslaagde avond

Dit alles zag Karin Rentmeester op afstand met een brede glimlach aan. Zij was de coördinator van dit evenement namens Stichting Oisterwijk Centraal. Dit was precies wat ze voor ogen had bij de organisatie van deze avond: vrouwen een leuke avond bezorgen en met elkaar in contact brengen. Fijn, dat zoveel vrijwilligers haar hierbij geholpen hebben.

 

Oisterwijk in Beeld