anytime

Film: Eerste Struikelstenen gelegd in Oisterwijk ter herinnering aan Jodenvervolging


Dinsdag 12 maart werden tijdens een uiterst mooi en respectvol programma, met toespraken en muziek, door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig de eerste tien Struikelstenen gelegd. Hij plaatste ze met eigen hand, bij voormalige woonhuizen van uit Oisterwijk getransporteerde en vermoorde Joodse inwoners. In totaal werden er 22 joodse mensen in Oisterwijk tijdens de 2e wereldoorlog afgevoerd. De overige 11 Struikelstenen worden naar verwachting in 2020 geplaatst.

Lees, zie de foto’s en de film van deze bijzondere dag:

Flinke opkomst bij leggen eerste Struikelstenen in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

In Oisterwijk is de werkgroep Struikelstenen Oisterwijk in 2017 van start gegaan, met als doel aandacht te vragen voor deze mensen die in de kern Oisterwijk en Heukelom hebben gewoond en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen in een concentratiekamp. Gunther Demnig, Duits kunstenaar, is initiatiefnemer van Stolpersteine, zoals de struikelstenen door hem genoemd zijn. Ze worden wereldwijd gelegd voor huizen waar mensen vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid, zoals joden, zigeuners, homo’s, en gehandicapten, tijdens de tweede wereldoorlog zijn opgepakt. De kubusvormige stenen van 10 bij 10 cm zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam van het slachtoffer, zijn of haar geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum waar hij of zij is omgekomen. De stenen worden in het trottoir aangebracht voor de woning waarin het slachtoffer woonde.

Vermist

r is veel werk verzet door de Oisterwijkse werkgroep, die na de uitgebreide voorbereiding vandaag haar zo belangrijke dag mocht meemaken. Er moest worden vastgesteld voor welke mensen een steen zou worden gelegd, familie moest worden opgespoord, toestemming was nodig, de stenen werden besteld en de dag gepland. Vele genodigden en geïnteresseerde inwoners kwamen vandaag hun eer betonen in nagedachtenis aan wat nooit meer mag gebeuren. In de stoep liggen nu deze stenen, waarover we gebogen de tekst lezende, stil kunnen staan bij wat is geweest.

Voor wie

Nabestaanden kijken toe hoe Gunter Demnig de eerste Struikelsteen legt (Foto: Joris van der Pijll)

In de George Perklaan voor nr. 7 werden 5 stenen gelegd voor Hans May, Hermine Elsas-Gluck, Siegfried Kanstein , Elisabeth Kanstein-Wolff en Cato Wolff. Bij huisnummer 15 werd 1 steen
gelegd voor Franz Ferdinand Oppenheimer. Voor de woning Schoolstraat 18 kwamen 3 stenen te liggen voor Friedrich Mayer, Otto Max Mayer, en Erna Mayer-Oppenheimer. Dit is recht tegenover basisschool de Tovervogel. Voor Peperstraat 18 werden 2 stenen gelegd voor Otto Rosenbaum en Sarah Stephanie Rosenbaum-Vogel.

De eerste

In de  drukte, door niets of niemand te verstoren, bracht Gunther Demnig in een door hem vrijgemaakt stukje straat de eerste steen aan in het wegdek. Om hem heen publiek, emotie, pers, genodigden, toespraken en drukte. Hij ging onverstoord door tot de laatste steen vakkundig vlak en blinkend schoon aan de samenleving werd achtergelaten. ‘Op naar de volgende,’ moet hij gedacht hebben; in zijn auto nog naar schatting een paar honderd. De vloer van zijn busje in twee lagen vol. Stuk voor stuk staan ze symbool voor de vele duizenden die aan een noodlottig einde zijn gekomen…

Foto’s via onderstaande linkje; een gedicht van Loes Westgeest leest u hieronder; een filmreportage van deze bijzondere dag bekijkt u eveneens hieronder…

de struikelstenen zijn gelegd

. . . hopelijk dat het u iets zegt . . .

op plaatsen waar Joodse mensen woonden

gedurende die vreselijke oorlog van ‘40-’45

opgepakt door de vijand en verraders

kinderen, moeders, vaders

ze hebben er niet om gevraagd

onschuldig de dood in gejaagd

we willen hen voor altijd blijven gedenken

door middel van die stenen

zodat zij nooit vergeten zullen worden

en niet voor niets gestorven zijn 

Loes Westgeest