banner

Dat Oisterwijk trilt is onacceptabel


‘De overlast voor de inwoners van Oisterwijk is niet acceptabel,’aldus wethouder Dion Dankers, namens de inwoners van de Gemeente Oisterwijk in zijn statement bij ProRail.

Wethouder Dion Dankers bij ProRail, vraagt om minder trillingen voor de inwoners van Oisterwijk (Bron: Facebook Dion Dankers)

Gisteren was de wethouder als tafelgast aanwezig bij een evenement van ProRail om te praten over de trillingen, die veroorzaakt worden door het spoor. ‘Ik heb een duidelijk statement kunnen en mogen maken dat de overlast voor de inwoners van o.a. Oisterwijk niet acceptabel is en dat er snel een oplossing moet komen. Na het evenement kwam er steun van diverse kanten,’zo laat de wethouder weten.

Effect

Deze week worden de eerder als proef geplaatste shimlifts, een soort kunststof blokje onder het spoor bij enkele overwegen, aangepast. Vanaf morgen zou er mogelijk resultaat merkbaar zijn. ProRail durft nog niet te zeggen of dit positief resultaat oplevert. ‘Het is en blijft een praktijkproef,’ aldus hun woordvoerder. Bij de plaatsing van shimlifts, waren er ook inwoners die juist meer trillingen voelden in hun woning.

Trillingsoverlast

In 2017 kwamen er bij ProRail opeens opvallend meer klachten binnen over trillingen uit de omgeving van met name Oisterwijk, Dorst en Rijen. ProRail liet onafhankelijk onderzoek doen en daarbij was de belangrijkste conclusie dat vooral een bepaald type reizigerstrein fors meer trillingen veroorzaakt dan andere reizigerstreinen, en dan vooral bij het passeren van overwegen waar door verschillen in stijfheid in de ondergrond een extra oneffenheid ontstaat.

 

De mening van deze inwoners is duidelijk (Foto: Toby de Kort).