glasvezel

Arboretum als stadspark in Oisterwijk


Op woensdag 13 maart plaatst Wethouder Dion Dankers samen met leerlingen van de basisschool De Tovervogel een boom op de begraafplaats aan het Kreishof/ Peperstraat, als officiële start van een nieuw Arboretum. Dit ook in het kader van Boomplantdag 2019.

Het Arboretum bestaat op dit moment uit ongeveer een vijftig tal bomen in verschillende soorten en variëteiten. Ruim de helft zijn treurvormen, deze sluiten mooi aan bij de sfeer van een begraafplaats en hebben anderzijds ook een bijzondere sierwaarde door hun vorm. Het is een uitgebreid sortiment ,er staan zelfs treur coniferen zoals een treurspar, een treurden en een Atlantische treur ceder. Op de begraafplaats stonden al enkele bijzondere bomen. De afgelopen twee jaar werden veel nieuwe soorten en variëteiten aangeplant.

Het streven is om de begraafplaats een tegenhanger te laten zijn van de natuurbegraafplaatsen. Geen graven in de “middle of nowhere” die je met GPS moet gaan zoeken, nee het moet een warme begraafplaats zijn met mooie monumenten omzoomd met een fraaie bomentuin. Een begraafplaats die midden in de gemeenschap staat. De monumenten verwijzen naar een stuk historie van Oisterwijk. Nabestaanden kunnen hier in een mooie rustgevende omgeving hun overledene dierbaren bezoeken. Het park is ook een groene long in deze woonwijk. Het arboretum geeft een extra dimensie aan het park.
Een park met oude monumenten en daarin geïntegreerd een Arboretum is ook een attractieve plaats om gewoon eens rond te lopen, te genieten wat de natuur ons te bieden heeft en wat na te mijmeren over het verleden. Het park kan zo een aanvulling worden van al het moois wat Oisterwijk aan natuur al te bieden heeft.

Was het voorheen zo dat op deze begraafplaats alleen katholieken begraven konden worden, nu zijn ook anders denkende welkom. Soms horen de beheerders het argument dat men niet begraven wil worden, omdat men de nabestaanden niet wil opzadelen met het onderhoud van de graven. De vrijwilligers die het onderhoud doen, zijn echter graag bereid tegen een kleine vergoeding het graf te onderhouden. Zo hopen ze dat dit park tot in lengte van jaren de uitstraling verstevigd van Oisterwijk, de Parel in ’t Groen.