banner

Alzheimercafé Oisterwijk over oorzaken van Dementie


Op dinsdag 19 maart stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel als thema centraal: oorzaken van dementie. Als gastspreker was aanwezig, Sarah Robben, klinisch geriater. Sarah is onder andere werkzaam op de geheugenpolikliniek van het ETZ, waar zij betrokken is bij de diagnostiek en behandeling van mensen met geheugenproblemen.

Samen afsluiten met muziek

Verteld werd hoe de diagnose dementie gesteld wordt. Indien sprake is van geheugen-problemen die invloed hebben op het dagelijks leven gaan mensen naar de huisarts en worden via de huisarts doorverwezen naar de geheugenpoli. Daar wordt aan de hand van testen, zoals geheugentesten en lichamelijk onderzoek bepaalt of er sprake is van dementie. Lichamelijk onderzoek is belangrijk omdat geheugenproblemen ook kunnen worden veroorzaakt door lichamelijke problemen, zoals blaasontsteking. Na de diagnosestelling worden de mogelijkheden van behandeling besproken. Belangrijk is om goede begeleiding te krijgen van een dementieconsulent of casemanager.

Helaas is er nog steeds geen medicatie die dementie kan voorkomen of genezen. Wel is gebleken dat een gezonde leefstijl positieve invloed kan hebben. In beweging blijven is heel belangrijk.
Bij de vragen na de pauze lag het accent vooral op de behandelmogelijkheden en met name het gebruik van medicatie. Er bestaat medicatie die het verloop van de ziekte mogelijk zou kunnen vertragen, het succes hiervan is echter niet bewezen en het werkt ook niet bij iedereen. Bovendien kan het medicijn veel bijwerkingen hebben. Deze medicatie kan in overleg via een geriater worden verkregen en wordt vervolgens zorgvuldig gemonitord.

Afsluitend gaf Sarah aanbevelingen:
• het belang dat er meer openheid komt over dementie: het is een ziekte en wanneer het uit de taboesfeer zou komen zou er meer rekening mee kunnen worden gehouden,
• mantelzorgers/familieleden moeten en mogen op tijd aangeven wanneer de zorg teveel dreigt te worden,
• roep op tijd hulp in,
• blijf als gezin/familie met elkaar in gesprek en erken dat er verschillen in beleving van de ziekte zijn en mogen zijn.

Gasten gaven na afloop aan een duidelijker beeld te hebben over hoe de eerste stappen gezet kunnen worden bij een niet-pluis gevoel. De gastspreker gaf hier heldere informatie over. Cafégasten geven aan zich welkom te voelen, er is aandacht voor hen en voor alle verhalen èn het voelt bevrijdend om vrijuit te kunnen praten over de ziekte dementie zonder schaamtegevoel. Oftewel, treffend gezegd door een gast: “een avond precies op het juiste moment; ik had dit even zó hard nodig!” Uiteraard werd de avond afgesloten met het samen zingen van het lied “Het zijn de kleine dingen die het doen”.

Zelfgekozen levenseinde
De volgende café-avond is op dinsdag 16 april met als thema “Zelfgekozen levenseinde bij dementie”. Tijdens deze avond zal een documentaire “Zo gaat dat dus” getoond worden waarin twee vrouwen met een progressieve vorm van dementie gevolgd worden. Deze twee vrouwen hebben gevraagd om euthanasie, in de documentaire worden indrukwekkende beelden getoond over het verloop van dit traject en toepassing van de euthanasie. Na afloop zal er volop tijd zijn voor vragen/discussie omtrent het onderwerp euthanasie. Er zal een medisch deskundige aanwezig zijn.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl

DTZ logo low

Delen: