anytime

Oisterwijk eert slachtoffers met struikelstenen


12 maart 2019 zal de legging van de eerste struikelsteen plaatsvinden in Oisterwijk. De eerste 11 Struikelstenen worden geleverd

Stelt u zich eens voor, dat u morgen plotseling door een stel gewapende mannen ruw uit huis gehaald wordt om vervolgens nooit meer terug te keren. Dat overkwam 22 joodse mensen in Oisterwijk tijdens de 2e wereldoorlog.

In Oisterwijk is de werkgroep Struikelstenen Oisterwijk in 2017 van start gegaan, met als doel aandacht te vragen voor deze mensen die in de kern Oisterwijk en Heukelom hebben gewoond en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen in een concentratiekamp.

Herinnering
Gunther Demnig, Duits kunstenaar, is initiatiefnemer van Stolpersteine, zoals de struikelstenen door hem genoemd zijn. Ze worden wereldwijd gelegd voor huizen waar mensen vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid, zoals joden, zigeuners, homo’s, en gehandicapten, tijdens de tweede wereldoorlog zijn opgepakt. Gunter Demnig zegt zelf over Stolpersteine: “Het is een tastbare herinnering waarover je met je hoofd en je hart struikelt en waarvoor je moet bukken om ze te lezen”. Hij haalt ook een oud gezegde uit de Joodse Talmoed aan als hij zegt: “Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten”. Op 12 maart 2019 komt Gunter Demnig zelf de eerste 11 stenen leggen op 4 verschillende locaties in Oisterwijk.

Struikelstenen

Gunther Denmig toont enkele struikelstenen (Foto: Oisterwijk in Beeld)

In september 2017 zijn de 22 struikelstenen voor Oisterwijk besteld. De stenen zijn inmiddels in productie genomen. De kubusvormige stenen van 10 bij 10 cm zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam van het slachtoffer, zijn of haar geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum waar hij of zij is omgekomen. De stenen worden in het trottoir aangebracht voor de
woning waarin het slachtoffer woonde.

Vermist
Er is veel werk verzet door de werkgroep ”Struikelstenen Oisterwijk”. Allereerst moest vastgesteld worden voor welke mensen een steen zou worden gelegd. In Oisterwijk waren het alleen joden. Van alle slachtoffers bleek een klein dossier te zijn bijgehouden door het Rode Kruis in Den Haag. Uit die dossiers bleek hoe familieleden soms wanhopig op zoek waren naar hun vermiste verwanten.

De werkgroep achterhaalde zoveel mogelijk familieleden van de slachtoffers. Op die momenten werd duidelijk wat de impact was van het leggen van de struikelstenen. Veel familieleden waren aangenaam verrast dat na zoveel jaren hun omgekomen verwanten nog niet vergeten zijn. Inmiddels hebben zich al 34 familieleden aangemeld om aanwezig te zijn bij de steenlegging.

Waar
De familieleden worden op 12 maart 2019 ontvangen bij de Leerfabriek waar veel slachtoffers een relatie mee hadden. Om 14.30 uur begint de ceremonie in de George Perklaan met aansluitend het leggen van de stenen door Gunter Demnig. Iedereen is welkom!

Voor wie
In de George Perklaan voor nr. 7 worden 5 stenen gelegd voor Hans May, Hermine Elsas-Gluck, Siegfried Kanstein , Elisabeth Kanstein-Wolff en Cato Wolff. Op huisnummer 15 wordt 1 steen
gelegd voor Franz Ferdinand Oppenheimer.

Voor de woning Schoolstraat 18 komen 3 stenen te liggen voor Friedrich Mayer, Otto Max Mayer, en Erna Mayer-Oppenheimer. Dit is recht tegenover basisschool de Tovervogel. De school grijpt de bijzondere gelegenheid aan om er een schoolproject te maken rondom dit thema.

Voor Peperstraat 18 worden 2 stenen gelegd voor Otto Rosenbaum en Sarah Stephanie Rosenbaum-Vogel.

In 2020 worden de overige 11 struikelstenen gelegd bij 6 andere adressen. De werkgroep is voornemens een struikelstenen route uit te zetten en ook een boek uit te geven. Zo zullen de Joodse slachtoffers uit Oisterwijk niet vergeten worden.

Hieronder film over dit project: