brabantspronkjuweel

Meester uit Oisterwijk maakt carnavalsnummer


Een carnavalskraker over de Meester, dat was het idee waarmee het allemaal begon voor de 26-jarige Oisterwijkse Joris van der Meer. De vierdejaars PABO-student schreef met studiegenoten Coen, Yannick en Ludo het lied “Onze Mister”. Met het lied hopen ze het beroep van schoolmeester op ludieke wijze onder aandacht te brengen.

Van der Meer staat bij een groot aantal jonge kinderen in Oisterwijk vooral bekend als Meester Joris. Na stages op Den Akker, De Molenhoek en Darwin loopt hij nu op De Vonder in Moergestel rond. Hij ziet om zich heen dat mannen in het onderwijs veelal in de minderheid zijn. “Ik denk dat dit een beetje komt door het beeld dat veel mensen hebben van het beroep leerkracht. Dat het echt iets voor vrouwen is. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Juist een mannelijke leerkracht kan heel verrijkend werken in het onderwijs,” aldus Joris.

Daarmee doelt hij niet op het feit dat mannen per definitie beter zijn dan vrouwen. “Natuurlijk niet! Het gaat er om dat je een goede mix kunt aanbieden. Dat werkt altijd beter. De echte kwaliteit komt uiteindelijk van de leerkrachten zelf. Of het nu meesters of juffen zijn.”

Meester Joris maakt carnavalsnummer

Mede hierdoor vond Joris het met zijn studiegenoten een mooi moment om de Meester in het zonnetje te zetten. “Het idee spookte al langer door ons hoofd. We hebben op de Pabo wel eens vaker optredens op vieringen verzorgd. Een carnavalskraker stond nog wel op ons ‘to do-lijstje’. Met al de ophef die momenteel in het onderwijs gemaakt wordt, vonden wij dat we deze carnaval onze kans moesten grijpen.”

Hierna ging alles in een vlot tempo. Joris kwam zelf met een eerste opzetje, waarna de vier jongens in een uurtje op de Pabo het liedje in elkaar wisten te zetten. “Coen is een supertalent qua muziek. Binnen enkele minuten speelde hij het hele nummer op de piano.” Met zijn vieren bedachten ze vervolgens de gehele tekst, waarna Coen en Ludo het nummer in de studio opnamen. Hierna kwamen de mannen nog een keer een middag samen op de pabo. “We doken de kledingruimte van de pabo in en verzamelden de outfits. Binnen een uur of drie hadden we de hele clip opgenomen!”

Thuis monteerde Joris zelf de clip en werden alle randzaken geregeld. Via Facebook en YouTube werd het nummer onder de groepsnaam Mùr Mistùrs gelanceerd. “Het is een lied met een knipoog, maar dat zal iedereen in het onderwijs wel begrijpen,” lacht Joris, die met het lied vooral hoopt een positieve noot te brengen aan het beroep van de meester. In zijn eigen stageklas werd de clip al goed ontvangen. De eerste fans zullen deze carnaval het Onze Mister al uit volle borst mee kunnen zeggen.