banner

Alzheimercafé Oisterwijk over verlies en rouw


Op dinsdag 19 februari stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel als thema centraal: Verlies en rouw (levend verliezen/verlies bij leven). Gastspreker was Jeannette Kamps, familiecoach/trainer bij Expertisecentrum Familiezorg Tilburg.

Gezinnen en families die te maken krijgen met een chronische of progressieve ziekte of beperking van één van de gezins-/familieleden zitten in een “levenslang” rouwproces waarin ze telkens afscheid nemen van iets wat er niet meer is en ook nooit meer zal komen. Jeannette vertelde over verschillende vormen van verlies. Verlies kan zijn van vertrouwd gedrag van de ander, verlies van een vertrouwd rolpatroon, onderlinge steun, sociale contacten, verlies van een gezamenlijke thuissituatie. Iedereen beleeft verlies op een andere manier, afhankelijk van de aard van de relatie, het soort persoon dat men verliest (vader, moeder, broer, zus, partner), de aard van de familiebanden, het moment in de levensloop en uiteraard de aard en frequentie van de gedrags- en stemmingsproblemen.

Er is veel informatie beschikbaar bij het Alzheimercafé in Oisterwijk

Bij dementie kan sprake zijn van anticiperend rouwen; rouwen om het verlies van de dierbare dat komen gaat. Hierbij loert het gevaar dat men voortijdig de dierbare loslaat, waardoor deze zich in de steek gelaten voelt. Een rouwproces kent een aantal componenten: ontkenning, marchanderen, boosheid, verdriet, aanvaarding, liefde. Niet iedereen maakt al deze fases mee en men kan blijven steken in een fase. Een familie maakt dit rouwproces als familie door. Het is vooral belangrijk dat het verdriet met elkaar kan worden gedeeld. Door met elkaar in gesprek te gaan over de veranderingen kan geleerd worden om hier beter mee om te gaan en minder stress te ervaren. Jeannette kan als familiecoach waar nodig, begeleiding bieden aan families naar herstel van onderlinge relaties.

Na de pauze ging Jeannette met de gasten in gesprek, waarbij duidelijk werd hoe verschillend de beleving en het omgaan met de ziekte dementie binnen families kan zijn. De avond werd, zoals gebruikelijk, afgesloten met het zingen van het lied “Het zijn de kleine dingen die het doen”.

Volgende keer
De volgende café-avond is op dinsdag 19 maart, thema: Oorzaken van dementie. Gastspreker is Sarah Robben, klinisch geriater bij het ETZ Tilburg. Sarah Robben is onder andere werkzaam op de geheugenpolikliniek van het ETZ, waar zij betrokken is bij de diagnostiek en behandeling van mensen met geheugenproblemen. Gesproken zal gaan worden over hoe de diagnose dementie gesteld wordt en over de oorzaken van dementie. Ook zal Sarah vertellen over de vragen die haar het meest gesteld worden op de geheugenpolikliniek.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl

DTZ logo low

Delen: