anytime

50 Jaar Europees Keramisch Werkcentrum


Keramiek is 1000 jaar hot, cultureel divers en duurzaam. Klei dat gebakken wordt is geschikt voor bakstenen, dakpannen, sanitair, tegels, serviesgoed, vazen en kunstwerken. Keramiek reflecteert het dagelijks leven met gebruiksvoorwerpen als potten en pannen en het speelt een rol in alle vormen van kunst en kunstnijverheid met invloedrijke kunstenaars als JCJ vander Heijden, Daan van Golden, Harry Boom, Herman Makkink, Armando, Betty Woodman.

Staf aan het werk aan het project Ghosts of Sundaymorning

Op 4 december 1969 werd het Keramisch Werkcentrum in Heusden opgericht. In de afgelopen 50 jaar is het centrum uitgegroeid tot een toonaangevende residency en werkplaats. Het centrum staat open voor experiment en innovatie en is dankzij goede faciliteiten en een deskundige staf een ideale werkplaats voor kunstenaars, ontwerpers en architecten. Het delen van kennis, ervaring, ovens, energie en vriendschap maakt Sundaymorning@ekwc een bijzondere ervaring voor iedereen die ermee in aanraking komt. In 2019 wordt het jubileum gevierd met verschillende tentoonstellingen en activiteiten.

Programma
Design Museum Den Bosch 9 maart 2019, Ghosts of Sundaymorning, tentoonstelling naar concept van Glenn Adamson, met replica’s uit de geschiedenis van het EKWC. Met een publicatie uitgegeven door nai/010

Haags Gemeentemuseum 22 maart 2019, tentoonstelling met Gijs Assman, Helen Frik, Thijs Jaeger, Maartje Korstanje, Jennifer Tee, Koen Taselaar, Dick Verdult

Arti et Amiticiae, Amsterdam 2 augustus 2019, tentoonstelling met o.a. Frans Franciscus, Kim Habers, Henri Jacobs, Daniel Maalman, Suzanne Posthumus, Koen Taselaar

Museum De Pont, Tilburg 30 november 2019. Drie generaties: Prangenberg & Karstiess & Brehm

Amsterdam Art Weekend November 2019, Francis Boeske organiseert een speciale ekwc tentoonstelling tijdens het Amsterdam Art Weekend op een centrale locatie

Gouden week: December 2019

Taoxichuan Ceramic Art Avenue, Jingdezhen, China
Naast deze presentaties voor het Nederlandse publiek opent Sundaymorning@ekwc op 20 april 2019 een winkel in Jingdezhen, China. In deze winkel worden werken aangeboden die bij Sundaymorning@ekwc gemaakt of ontworpen zijn. Daarnaast zijn er negen alumni die ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan een residency doen bij Jingdezhen International Studio en waar vervolgens een tentoonstelling mee wordt georganiseerd die gaat reizen in China. De deelnemende kunstenaars zijn Attua Aparicio (ES), Erika Emiren (SW), Lawrence Epps (GB), Frans Franciscus (NL), Jessica Harrison (GB), Lena Kaapke (KDE), Priya Sundaravalli (IN) Andrea Rodriguez (CL), Koen Taselaar (NL)

Jubileum uitgave Soundshape
Sundaymorning@ekwc is niet de enige organisatie die dit jaar zijn vijftigjarige bestaan viert. Ook STEIM (de Studio voor Elektro-Instrumentale Muziek te Amsterdam) viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Voor deze gelegenheid creëert geluidskunstenaar Daniel Maalman een multiple met een oplage van 100. 50 stuks voor Sundaymorning@ekwc en 50 stuks voor STEIM. Daniel Maalman rondde zijn residency bij Sundaymorning@ekwc net af en begint in maart met een residency bij STEIM. Uit de combinatie van deze residenties ontstaat deze multiple, een verlengstuk van zijn project Foundscape.

Geschiedenis
Tot 1991 was het centrum in Heusden gevestigd, daarna, als EKWC, verhuisd naar Den Bosch en in 2015, inmiddels met de naam Sundaymorning@ekwc verhuisd naar Oisterwijk. Al die tijd is de focus hetzelfde gebleven: de ontwikkeling van keramiek stimuleren, in beeldende kunst, ontwerp en architectuur. Daarvoor worden residencies aangeboden aan professionele kunstenaars, ontwerpers en architecten waarvan de meesten geen enkele ervaring hebben met keramiek. In de loop van de tijd is de reputatie van het centrum zo gegroeid dat deelnemers uit de hele wereld zich aanmelden, ook uit typische keramieklanden als Japan, China en Korea.

De afgelopen 50 jaar hebben meer dan 1000 deelnemers een twaalfweekse residency bij het centrum gedaan. Honderden daarvan zijn invloedrijke en inspirerende kunstenaars, ontwerpers, architecten: Mark Manders, Rob Birza, Gijs Assman, Karin Arink, Eylem Aladogan, Nicolas Dings, Adam Colton, Hans van Bentem, Helen Frik, Gijs Bakker, Marien Schouten, Jan van de Pavert, Kiki Lamers, Irene Fortuyn, Tanja Smeets, Frans Franciscus, Anne Wenzel, Heringa/Kalsbeek, Jennifer Tee, Hella Jongerius, Marcel Wanders, Wieki Somers, Scholten & Baijings, Tom Claassen, Tim Breukers, Koen Taselaar.

Ook een groot aantal bekende Engelse kunstenaars is bij het EKWC geweest: Tony Cragg, Anthony Gormley, Anish Kapoor, Nicolas Pope, Neil Brownsword, Andrew Lord, Thom Puckey, Nick Renshaw, Simon Bedwell, Jessica Harrison. Of kunstenaars uit andere landen: Johan Creten, Norbert Prangenberg, Viola Frey, Betty Woodman, Jun Kaneko, Sigurdur Gudmundsson, Leiko Ikemura, Milan Kunc, David Zink-Yi, Cameron Jamie, etc.

De geschiedenis van Sundaymorning@ekwc kent hoogtepunten (zoals de werkperiodes van Tony Cragg of Hella Jongerius, directoraten van Xavier Toubes, Adriaan van Spanje, Koos de Jong of de uitgave het boek The Ceramic Proces, (standaardwerk in de keramiekwereld) en enkele bedrijfseconomische dalen.

In 2011 werd bekend gemaakt dat Sundaymorning@ekwc geen subsidie meer zou krijgen van het Ministerie van OCW. Deze subsidie, bijna een miljoen per jaar, maakte het grootste deel van de jaarbegroting uit, en daarmee was het voortbestaan van het centrum onzeker. De reorganisatie onder leiding van de huidige directeur pakte goed uit. Het centrum verhuisde in 2015 van Den Bosch naar Oisterwijk naar een twee keer zo groot gebouw waar de faciliteiten nu nog beter zijn. Bovendien is er in het nieuwe gebouw ruimte om bezoekers te ontvangen en om projecten op te zetten met hoger onderwijs en bedrijfsleven.

Na vier jaar geen structurele subsidie te hebben ontvangen heeft de Raad voor Cultuur in 2016 geadviseerd om Sundaymorning@ekwc weer een bijdrage toe te kennen (van € 300.000 per jaar) voor de periode 2017-2020. Hoewel het Ministerie dit in eerste instantie moest weigeren in verband met de standplaats van het centrum in Oisterwijk (niet behorende tot de grote steden zoals van een post-academische instelling wordt verwacht) is na een stemming in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het Ministerie wordt opgeroepen Sundaymorning@ekwc toch een subsidie toe te kennen. Hiermee is Sundaymorning@ekwc de enige instelling van wie in 2012 de subsidie geschrapt is, die na een beleidsperiode afwezigheid, weer terugkeert in de financieringsstructuur van het Ministerie.