ondernemers

4 en un Bietje al 11 jaar in optocht Oisterwijks Dölleksgat


4 en un Bietje staat dit jaar voor de elfde keer in de optocht. Na tien jaar en zeven vriendinnen, vier kinderen en drie en een half gemiste KLM Open Air verder (want we zetten graag tot op het allerlaatste moment de puntjes op de i) hebben we het dit carnavaleske jubileum dan toch gehaald. Via eerdere gezamenlijke verkleedpartijen als geharnaste ‘Don Quichots’ en het beruchte zeven man sterke ‘Dispuut Pompeloentje’ verzamelden we genoeg moed om onze kunsten aan het grote publiek te vertonen.

4 en un Bietje

In 2009 was het dan zover en pakten we het optochtpubliek in als de ‘Four Flops’ met discolampen, goeie muziek van weleer, glitters en een dansje. In ons tweede jaar zweefden we als ‘Fantastic Four’ aan een zelfgelaste molen hoog boven de hoofden van de Oisterwijkse carnavalsvierders. Het jaar erop reden we als ‘Kim Jong Illekes’ een vijf meter hoge Oosterse toren door de straten van Dollekesgat en tooiden we onze dames (tot dan toe elk jaar van de partij om het publiek weg te houden van de wielen) in traditionele Koreaanse hanboks.

Daarna hadden we wederom grootste plannen met onze elf meter lange SRV-wagen. Stalling werd helaas op den duur een probleem en aan bouwruimte was binnen het Oisterwijkse al helemaal niet te komen. Dat betekende voor ons de switch naar een loopgroep en langzaam aan leerden we de finesses van deze discipline kennen. Als schildpadden (ut hee zunne tijd nodig) gingen we in 2013 kruipend door de optocht met een beetje hulp van skateborden. Die hadden motortjes, maar hielden het niet tot de Petruskerk. De optocht werd een survivaltocht en we behaalden de eindstreep niet zonder kleerscheuren.

In 2016 wilden we een heus strandbeest van kunstenaar Theo Jansen door de straten van Dollekesgat laten lopen. Maar in onze versie hielden de elektriciteitsbuizen het niet. De avond voor de optocht gebruikten we ze om een nieuwe act in elkaar te zetten. Met de nog natte verf wonnen we als ‘zuukmennekes’ in steampunk-stijl zomaar de eerste prijs.

Door harde wind vorig jaar was ook voor onze act ‘Maggie d’r in?’ (van men meuddut) de bocht van de Petruskerk fataal. Onze foam-pakken knakten om en daarmee werkte het ingenieuze pompsysteem waarmee we het publiek zouden besprenkelen met kleine druppeltjes Maggie ook niet meer. Ja, en loop dan maar eens met een act zonder clou de optocht uit.

Onze meest ondergewaardeerde editie is misschien wel ‘balletje balletje’ in 2015 waarbij het publiek zou moeten raden onder welk bekertje de bal verstopt zou zijn. Voor onze levensgrote bekertjes van 1,20 met breed en 2,50 met hoog maakten we gebruik van vrachtwagenzeil. Die waren daardoor natuurlijk niet meer te tillen. Het zweet gutste van onze rug en omdat we niet vooruit konden kijken liepen we af en toe dwars door de deelnemers voor ons. Zo’n bekertje bleek na afloop wonderwel te fungeren als private partytent.

In al die jaren hebben we natuurlijk vele inzichten opgedaan en die willen we jullie natuurlijk niet onthouden: De allerlaatste invallen zijn misschien wel de beste ideeën, dus begin vooral laat. Het detail zit hem in het pekske en de grime. En zoek het randje van de ongeschreven regels van de optocht op. Het is pas goed als het eigenlijk net nie kan!

Dan nemen we hier ook nog even de ruimte om iedereen die ons heeft geholpen in de jaren te bedanken, onze Bietjes. Dat zijn: onze dames, onze vele sponsoren in geld en materiaal, degenen die mee bouwden, lasten, breiden en naaiden en de mensen die ook tijdens de optocht een helpende hand boden. Ook bedanken we de optochtcommissie: alweer voor het derde jaar op rij maken zij het mogelijk dat kleine loopgruupkes zich tot op de carnavalszaterdag kunnen inschrijven. Kom dus maar op met je last-minute ideeën!

En dan nog dit jaar: geheel volgens ons motto ‘experimenteel carnaval’ en met veel trots zullen wij onze ‘Carnavals Experience 4.0’ presenteren. Hieronder zou eigenlijk als tip van de sluier een fotootje moeten staan, maar zoals gewoonlijk zijn we weer rijkelijk laat. Wat we wel kunnen verklappen is dat we al onze carnavalservaring in 1,50 bij 1,80 meter hebben proberen te stoppen. Da mende nie! Kijk dus alvast uit naar nummer 14!

4 en un Bietje