koopzondag

Podiumplaatsen voor De Vennen Moergestel


Op zondag 27 januari werden in Tilburg de Zuid-Nederlandse Afstandskampioenschappen 1500 meter gehouden. Schaatsclub De Vennen was daar succesvol met podiumplaatsen voor Sanne van Duijnhoven en Thom Botermans. Teun van der Linden promoveerde bovendien naar de tweede klasse van de jongens Junioren-C. Een dag eerder wist Karlijn Schellekens in Eindhoven zelfs ineens van de vijfde naar de derde klasse te promoveren.

Sanne van Duijnhoven (links), tweede bij de meisjes Junioren-A (foto Wouter Groenen)

Voor de Afstandskampioenschappen 1500 meter waren de sterkste schaatsers van Noord-Brabant, Zeeland en Limburg naar de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg gekomen. Bij de meisjes Junioren-A was de 2:22.32 van Sanne van Duijnhoven goed voor de tweede plaats. Ook Thom Botermans slaagde erin om een medaille te veroveren. Met zijn tijd van 2:35.57 werd hij derde bij de jongens Junioren-A. Thomas van Berkel en Teun van der Linden namen deel in de bijzonder sterke categorie jongens Junioren-C. Thomas werd met 2:23.88 zesde en Teun eindigde met 2:23.85 een plaatsje hoger. Deze tijd was voor Teun bovendien een verbetering van zijn persoonlijke record (PR) en goed voor promotie naar de tweede klasse. Met deze promotie voegde hij zich bij de absolute top van Zuid-Nederland. Hilde van Hulten verbeterde ook haar PR op de 1500 meter. Haar tijd van 2:42.19 was goed voor de zesde plaats bij de meisjes Junioren-B. Aangezien de Afstandskampioenschappen alleen voor Junioren en Senioren waren, mochten de Pupillen Tom van Dijck en Karlijn Schellekens buiten mededinging een rit over 1500 meter rijden. Tom bleef met 2:57.65 keurig onder de drie minuten tijdens de eerste 1500 meter van zijn nog prille carrière als wedstrijdschaatser. Karlijn was met 2:36.82 ruim drie seconden sneller dan de supertijd die zij een dag eerder had gereden bij haar debuut op deze afstand.

Thom Botermans (rechts), derde bij de jongens Junioren-A (foto Wouter Groenen)

Op zaterdag 26 januari had Karlijn Schellekens samen met Teun van der Linden en Thomas van Berkel in Eindhoven deelgenomen aan een wedstrijd over 500 en 1500 meter. Nadat Karlijn 49.29 op de 500 meter had gereden, zette zij in de eerste rit over 1500 meter uit haar leven een prachttijd van 2:40.17 op de klokken. Hiermee promoveerde zij ineens van de vijfde naar de derde klasse. Teun van der Linden reed deze avond 49.65 op de 500 meter en 2:29.91 op de 1500 meter. Thomas van Berkel was met 49.38 op de 500 meter net iets sneller dan Teun en zijn tijd van 2:32.36 op de 1500 meter werd helaas uit de uitslag verwijderd omdat hij bij het ingaan van de bocht een pylon had aangetikt.

 

Vrijwilligers van Schaatsclub De Vennen bij Holland Cup

In het weekend van 9 en 10 februari heeft de baancommissie van de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg de eer om een landelijke wedstrijd te organiseren om de Rabo Holland Cup. Deze baancommissie, die bestaat uit leden van IJsclub Tilburg en Schaatsclub De Vennen, krijgt daarbij hulp van veel andere vrijwilligers van de Vennen. Bovendien is er een kans dat Vennenlid Sanne van Duijnhoven een startbewijs krijgt voor deze landelijke wedstrijd.

De Rabo Holland Cup is een jaarlijks terugkerende serie langebaanwedstrijden van de KNSB. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor schaatsers uit de landelijke subtop, die zich niet hebben geplaatst voor de internationale wedstrijden om de World Cup, en aanstormend talent. Als aanstormend talent heeft Vennenlid Sanne van Duijnhoven eerder dit seizoen al deelgenomen aan de wedstrijd in Groningen. Hopelijk ontvangt zij ook een uitnodiging voor de wedstrijd op haar thuisbaan in Tilburg.

De wedstrijden in Tilburg beginnen zowel op zaterdag 9 als zondag 10 februari om 18.30 uur en zijn gratis toegankelijk. Op zaterdag worden ritten over 500 en 1000 meter gereden en op zondag staan 1500, 3000 (dames) en 5000 (heren) meter op het programma. Voor de schaatsliefhebbers uit Midden-Brabant is dit een unieke mogelijkheid om dichtbij huis een schaatswedstrijd op hoog niveau te zien.