glasvezel

Overlast feesten ondanks afspraken met Burgemeester Oisterwijk


‘Waarom afspraken maken, als ze niet worden nagekomen?’ dat vragen inwoners uit de Heusdensebaan in Oisterwijk zich af. Ook begrijpen zij niet waarom hun bezwaren door de burgemeester niet serieus worden genomen.

Zo zijn de inwoners verbaast dat de gemeente keer op keer toestaat dat reguliere feesten ruimere normen krijgen dan in de (eveneens omstreden) vergunning is toegestaan, wetende dat dit bij inwoners overlast veroorzaakt. Behandeling van een bezwaar op deze regeling werd recent uitgesteld tot na de feestdatum. Hierop is een bezwaar met verzoek tot handhaving naar de burgemeester gezonden, maar daarop is niet, of in ieder geval niet tijdig gereageerd; het feest mocht doorgaan. Inwoners zien dit als benadeling van hun positie, een regelmatig terugkerende verstoring van hun woonomgeving en nachtelijke rust.

Ook worden volgens hen de recent door de burgemeester toegezegde afspraken niet nagekomen, zoals het afsluiten van het deel van hun straat bij feesten; ook afgelopen zaterdagavond niet. Daarbij zijn ook inwoners die recent een goed en positief gesprek hebben gehouden, die nu laten weten dat ze niet tevreden zijn over de gang van zaken. Films van bewoners laten groepen feestgangers zien die de straat in lopen of fietsen en veel auto’s die duidelijk van de festiviteiten afkomstig zijn. De straat was dan ook niet afgesloten. Een bord waarop een ‘verbod’ stond vermeld was niet leesbaar, en er stonden geen hekken of verkeersregelaars om de straat van bewoners voor vertrekkende bezoekers te ontzien.

Daarnaast zijn gisterenavond en vannacht bij de Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB) twee meldingen van geluidsoverlast ontvangen. Er zijn ook metingen verricht, waarvan aanwezige inwoners aangeven dat die niet gelukt zijn vanwege harde regenval die de meting beïnvloed zou hebben. Formeel is er nog geen verslag ontvangen van deze metingen.

Verbetering
Er was ook verbetering. Zo werd er halfweg de straat minder tot geen geluidsoverlast ervaren, is het feest gisteren volgens inwoners eerder gestopt dan verwacht en auto’s werden door de organisatie bij vertrek via het parkeerterrein geleid. Erik Haenen liet namens de organisatie weten van één melding op de hoogte te zijn: ‘Ik heb één bericht ontvangen waarop we direct actie hebben ondernomen.’ Verder heeft de organisatie geen behoefte om op de overlastproblematiek in te gaan.

Volgens veel bezoekers was het een leuk feest en ook het vertrek na afloop was goed georganiseerd. Op Facebook reageren de bezoekers met lovende woorden.

Raadslid Ruud van der Star (PrO) was ook aanwezig zaterdagavond: ‘Ik ben bij verschillende buurtbewoners geweest.‘ Hij liet weten graag te komen kijken wat er van de toezeggingen van burgemeester Hans Janssen werd waargemaakt. Alvorens zijn bevindingen openbaar te bespreken, gaat hij ze eerst met zijn partijgenoten doornemen.

Vooralsnog zijn bezwaren nog niet afgehandeld, gaan de feesten door, zijn organisatie en buurtbewoners, gemeente en politiek, nog niet tot een passende oplossing gekomen…