banner

Oisterwijkse schrijft boek over dementie


In een combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden – wat het doet met je brein, hoe het werkt en hoe je mee kunt bewegen met de persoon met dementie, die vaak in de war is en dingen anders ziet – schreef Karin van den Heuvel een boek over de ziekte dementie. Als kunstenares van onder andere kunstwerken bij diverse verzorgingshuizen en voormalig Stadsdichter van Oisterwijk niet zo vreemd: het werd aangevuld en opgevrolijkt met gedichten en kunstwerken die gemaakt zijn voor mensen met dementie.

“Herfst in mijn hoofd”

‘Het boek is geschreven vanuit mijn eigen ervaring, opleiding en kennis over de ziekte en het samenwerken met vele zorg professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast ben ik actief lid van de Dementie Coöperatie Oisterwijk. Een club die ontstaan is vanuit het initiatief om Brabant “dementie vriendelijk” te maken en waarvan Oisterwijk een van de vier koplopers was in samenwerking met de Provincie en de stichting ZET.’ Het is vooral een makkelijk te lezen boek, niet te zwaar en met humor geschreven, om te laten zien dat je met humor en improviseren mensen vaak makkelijker kunt helpen.

‘Sinds mijn vader in 2002 werd geconfronteerd met de diagnose Vasculaire Dementie en naar een verpleeghuis verhuisde, maakte ik van dichtbij mee hoe het is om je familielid over te dragen aan de zorg van professionals. De onmacht die je voelt en het niet weten hoe hier mee om te gaan. Zeker het verdriet van mijn moeder die als partner haar man na 50 jaar huwelijk moest laten gaan naar een andere woonvorm. Daar kwam bij dat vele ‘professionals’ in die tijd ook nog niet veel wisten van dementie waardoor er veel onbegrip was tussen personeel, cliënt en familie. Later ben ik zelf in PG-verpleeghuizen gaan werken als activiteitenbegeleider en dagbestedingscoach en zag ik onder de zorgmedewerkers vaak de onmacht als er gedrag vertoond werd wat men in het vakjargon “onbegrepen gedrag” noemt. Medewerkers begrepen niet waarom iemand agressief kon zijn, roepgedrag had, constant door gangen dwaalde, overal aan trok of friemelde enz. enz.’

Het boek draagt de titel “Herfst in mijn hoofd”  en geeft antwoord op vele vragen. Het boek is nu voor € 15,- te bestellen via karinvandenheuvel678@gmail.com of binnenkort ook via Bol.com voor € 19,95 (ISBN 9789402186642).

 

Delen: