glasvezel

Oisterwijk krijgt Klimaatmars


Op zondag 10 maart 2019 organiseren Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond de Eerlijke Klimaatmars in Amsterdam; Oisterwijk volgt die dag met een mars door Oisterwijk.

Een eerdere activiteit op de Dag van de Duurzaamheid in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk

“Wij gaan met zijn allen de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kan anders! Onze regering moet kiezen voor échte oplossingen voor gezinnen, jongeren, kleine ondernemers en boeren. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet”, zeggen de organisaties.

Ook in Oisterwijk hebben inwoners direct te maken met de klimaat-verandering en het klimaatbeleid. En ook in Oisterwijk zijn er organisaties die zich inzetten voor ‘een beter klimaat’, zoals het B-team (biodiversiteit) en DEC-Oisterwijk (Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk). Wat kunnen we zelf doen als inwoner of ondernemer? Wat mogen we van onze lokale overheid verwachten? Ook in relatie tot een eerlijke verdeling van de kosten?

De Eerlijke Klimaatmars Oisterwijk voert langs plekken in Oisterwijk waar klimaat een rol speelt:
– Het gemeentekantoor, waar op het dak zonnepanelen zijn geplaatst en energie-opbrengst en -gebruik te zien zijn in de hal;
– De Voorste Stroom, die door haar meandering meer water kan bergen bij extreme regenval; maar ook een ‘groenblauwe dooradering’ van de bebouwde kom is;
– De wijk Waterhoef waarin – in het project ‘Groen voor Grijs’ – door vergroening hitte-stress tegen gegaan wordt bij extreem warm weer;
– Brede School De Tovervogels, waarin als Brabants voorbeeldproject ‘frisse scholen’ aandacht is voor het binnenklimaat;
– Star Sock, als voorbeeld van een klimaatvriendelijk gebouw dat in het teken staat van duurzaam ondernemen;
– Buiten de route: Pannenschuur Buiten, waarin woningen gebruik maken van aardwarmte en ‘van het gas af zijn’.

Beoogd wordt aan het einde van de mars een Manifest Eerlijke Klimaatmars Oisterwijk aan te bieden aan het gemeentebestuur (College van B&W en gemeenteraad). Kinderen worden uitgedaagd spandoeken te maken, en krijgen na afloop een ijsje (tegen de opwarming van het klimaat). Ondernemers worden uitgedaagd, door hun medewerkers deel te laten nemen aan de mars. Voor alle deelnemende inwoners is er na afloop een kopje koffie (of consumptie) met klimaatkorting in de horeca op de Lind en het Lindeplein.