banner

Moergestel krijgt eigen Scouting Soap


Staat Scouting Moergestel eenzelfde soap te wachten als die in Oisterwijk?

Het hoge woord was er nog niet uit, eigenlijk weet ook nu nog niemand wat de gemeente nou precies wil met de gebouwen aan de Bosstraat, toch was de onrust al gezaaid. Niet zo gek, als je als gemeente (halve) besluiten neemt tot sloop van een gebouw, die besluiten niet goed onderbouwt, en ‘vergeet’ vooraf met de gebruikers om tafel te gaan!

Het Brabants Dagblad zag de (deel)plannen, en publiceerde er over. Logisch dat de inwoners van Moergestel vervolgens boos en verontwaardigt reageerden, want van een goede uitleg was geen sprake, en nog niet.

Een gesprek met de gebruikers moet nog volgen, zo lezen we, waarmee meteen duidelijk is, dat er al wel een besluit genomen is, dat besluit reeds is gepubliceerd, maar zonder medeweten, inspraak en duidelijkheid voor de gebruikers, de vrijwilligers die onze jeugd bezig houden. Let wel, vrijwilligers die de zo belangrijke sport en spel voor de jongeren mogelijk maken, die in de jeugdzorg als basisvoorziening als enorm belangrijk wordt beschouwd.

Vervolgens duikt de politiek er vol op: Partij Gemeente Belangen leest niet eerst de stukken, maar stelt meteen openbaar vragen aan de burgemeester en wethouders; Partij Algemeen belang leest de stukken wel, en komt ook met een lijst aan vragen.

Ondoordacht?
Is het dan echt zo, dat het college (Burgemeester en Wethouders) zo ondoordacht te werk gaat? Dat de raad van niks weet, de journalist van het Brabants Dagblad een half verhaal vertelt, en de betrokken organisaties in onzekerheid zitten? Was dit allemaal nodig?

Even later trekt wethouder Dion Dankers de spreekwoordelijke keutel in, of hij doet in het Brabants Dagblad in ieder geval een ‘verzachtende’ uitspraak over de sloop van verenigingsgebouw D’n Donk: ‘In elk geval gaan we daar pas toe over nadat een oplossing voor alle huidige gebruikers is gevonden.’ Niet gezegd is wat die oplossing is, en wie beslist of die oplossing een goede is, laat staan of dat een definitieve, of net als in Oisterwijk een ‘tijdelijke’ voorziening is.

Zeker is: Scouting Moergestel en nog enkele andere gebruikers moeten het pand verlaten! Ze weten alleen nog niet wanneer, hoe, waarom en waar naar toe.

Soap

Scoutingkinderen gooien in september 2010 verfbommetjes naar het oude gebouw in de Waterhoef, een ludiek afscheid voorafgaande aan hun verhuizing naar de Sportlaan.

Scoutingkinderen gooien in september 2010 verfbommetjes naar het oude ook toen al ‘tijdelijke’ gebouw in de Waterhoef, een ludiek afscheid voorafgaande aan hun verhuizing naar hun eveneens ‘tijdelijke’ onderkomen aan de Sportlaan. (foto Joris van der Pijll)

Een vergelijkbare situatie met die van Scouting Oisterwijk, die reeds  drie decennia lang wacht op een nieuw gebouw. Deze club verhuisde naar ‘tijdelijke’ ruimten, nadat ze in de Waterhoef uit hun eerdere huisvesting moesten vertrekken. Er zou een nieuw gebouw komen, en de verhuizing zou ook nu weer tijdelijk zijn. 25-30 jaar is ook tijdelijk, maar waarschijnlijk niet wat de meeste mensen als ‘tijdelijk’ aanmerken. Momenteel huisvesten ze ook ‘tijdelijk’ in hun gebouw aan de Sportlaan, waar ‘ooit’ een nieuw gebouw moet komen verderop in die straat.  Net als ‘tijdelijk’ is ook ‘ooit’ niet met enige limiet beperkt.

Erg spraakzaam zijn ze bij de gemeente niet. Zijn er plannen voor Bosstraat 1A, zo ja welke? Hoe ziet de gemeente de toekomst van deze locatie met een half gesloopt gebouw? Waarom zijn deze plannen niet benoemd?

Op deze toch redelijk eenvoudige vragen, komt na bijna twee weken wachten ‘gewoon’ geen antwoord. Niks anders dan de zin: ‘We zijn in gesprek met de scouting’. Daar moeten wij, en de inwoners het mee doen.

Het begin van de tweede ‘Scouting Soap’ in onze gemeente is gemaakt, nog voordat de eerste soapserie is afgerond…