banner

Er zat beweging in het Alzheimercafé in Oisterwijk


Op dinsdag 15 januari stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel het thema “Dementie en bewegen” centraal. Jelle van den Elzen – bewegingswetenschapper / beweegcoach senioren – was de gastspreker.

Hij hield een vurig pleidooi voor blijven bewegen aan de hand van een heldere uitleg over de werking van het brein. Ons brein is continu in ontwikkeling waarbij naar mate we ouder worden krimping en slijtage van de hersenen gaan optreden. Dit proces kan worden vertraagd door te zorgen voor een goede conditie en door het brein te blijven uitdagen door sociaal en mentaal actief te blijven. Als het brein wordt aangetast door de ziekte dementie kan positieve invloed op dit proces worden uitgeoefend door voldoende beweging. Bewegen verbetert de hersenfuncties en lichamelijke conditie en verbetert daardoor de kwaliteit van leven. Dit is onafhankelijk van het type beperking en heeft zelfs bij een lage frequentie effect. Wandelen en fietsen hebben het meeste effect, zelfs bij 15 – 30 minuten per dag.

Jelle aan het woord bij het Alzheimercafé.

Jelle gaf aan de hand van het gooien van een bal aan dat – 75% ! – van alle hersencellen bij deze beweging zijn betrokken. Er werden beweegtips gegeven: huishoudelijke klusjes, tuinieren, luisteren naar muziek en het maken van puzzels houden het brein in beweging! Bewegen kan zowel op eigen initiatief als onder begeleiding van een fysiotherapeut, individueel of in groepsverband. Informeer naar de mogelijkheden in de omgeving. Het belang van bewegen werd door iemand met een beperking treffend weergegeven: “Negatieve gedachten maken mij moe, het positieve gevoel van bewegen geeft mij energie”. Een mooie afsluiting van deze bijeenkomst, samen met het zingen van het lied “Het zijn de kleine dingen die het doen”.

De volgende café-avond is op dinsdag 19 februari met als thema “Verlies en rouw”, over levend verliezen ofwel verlies bij leven. Gastspreker is Jeannette Kamps, familiecoach/trainer bij Expertisecentrum Familiezorg Tilburg. Gezinnen en families die te maken krijgen met een chronische of progressieve ziekte of beperking van één van de gezins-/familieleden zitten in een “levenslang” rouwproces waarin ze telkens afscheid nemen van iets wat er niet meer is en dat ook nooit meer zal komen. Dit rouwproces maakt een familie als familie door en door er met elkaar over te praten kan er beter mee worden omgegaan en wordt minder stress ervaren.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl

DTZ logo low

Delen: