banner

Drone Battle op Durendael Oisterwijk


De groep-7 leerlingen van enkele basisscholen kunnen zich deze week helemaal uitleven op Durendael. Onder begeleiding van Future Mindz en Ontdekstation 013 mogen zij hun eigen bouwwerken maken die op vrijdag 18 januari in de aula van de school zullen worden opgesteld voor een zogenaamde Drone Battle. De leerlingen moeten dan zo precies mogelijk met een drone tussen de obstakels door vliegen. De winnaar gaat naar huis met een wisselbeker. Het project wordt gesponsord door Platform Promotie Techniek Midden Brabant.

Designthinking

Drone Battle @Durendael

‘Drones zijn natuurlijk helemaal van deze tijd,’ vertelt Mirjam Batenburg, docent techniek op 2College Durendael. ‘Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om designthinking: onderzoekend, ontdekkend en probleemoplossend denken en werken. Durendael beschikt over een flinke techniekruimte waar deze jonge leerlingen hun eigen ontwerpen kunnen bouwen. Dat doen ze onder deskundige begeleiding van Future Mindz, een organisatie die zich ten doel stelt de innovatiekracht van jonge mensen te stimuleren.’

Techniek stimuleren
Will Loermans, initiatiefnemer van Ontdekstation 013: ‘Het idee achter de Drone Battle is het stimuleren van de interesse voor techniek. Bedrijven zitten te springen om technisch geschoolde mensen, maar kunnen die vaak niet vinden. Wij springen in dat gat door leerlingen die nu nog op de basisschool zitten en straks hun schoolkeuze moeten maken, op een uitdagende manier in contact te brengen met techniek. Het is leuk dat dit op Durendael kan, want zo komt techniek ook in Oisterwijk op de kaart te staan.’

Doorlopende leerlijn techniek
‘De Drone Battle is nog maar het begin,’ vult Mirjam aan. ‘We gaan dit project ook uitrollen in onze tweedejaars kaderklassen op het vmbo.’ Daarnaast is Durendael betrokken bij het Deltaplan Techniek dat zich onder andere richt op een doorlopende leerlijn voor techniek. ‘Als regioschool hebben we de taak alle leerlingen in ons voedingsgebied zo goed mogelijk te bedienen, en tevens de ambitie om techniek beter weg te zetten binnen ons onderwijs,’ zegt Claus van Teeffelen, teamleider vmbo basis/kader bovenbouw. ‘Dat doen we bijvoorbeeld via de keuzedelen in het beroepsgericht programma, zoals ‘robotica’ bij vmbo g/t. Maar ook via afspraken over stages, gastlessen en excursies bij bedrijven in de regio.’