banner

Oud en Nieuw met Marnix Versteegh in de hoofdrol (deel 99)


Deze week publiceren we nummer 99 in de serie Oud en Nieuw, met een ‘kijkje in de keuken’ van dit twee jaar durende project, uitgevoerd door Oisterwijker Marnix Versteegh. In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, toonde hij wekelijks de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroeger uit, en wat is daar nog van te zien?

Door Joris van der Pijll

Met een voorliefde en interesse in historie, heeft Marnix mappen vol foto’s en ansichtkaarten gespaard van Oisterwijk en omgeving. Op zijn werkkamer staan de kasten vol met ordners, gesorteerd op locatie van het vastgelegde beeld. Wekelijks ging Marnix afgelopen twee jaar op pad, met een kopie van zo’n ansichtkaart, en een fototoestel. ‘Ik vergelijk ze op locatie, en probeer een zo goed mogelijk gelijkende foto te maken van nu.’ Dat dit niet altijd meeviel, bleek toen ondergetekende een dagje mee mocht, waarvan volgende week het gezamenlijk resultaat.

Bewaren

Veel foto’s zijn een halve of een hele eeuw oud, en in die tijd is er veel veranderd. Gebouwen zijn aangepast, of gesloopt, er staan bomenrijen voor, of ze worden omringd door nieuwbouw. Hele straten hebben we voorbij zien komen, die onherkenbaar zijn, maar ook goed herkenbare voorbeelden, van soms verbazingwekkend mooi bewaarde straatbeelden. En net zoals Marnix de ansichtkaarten heeft gespaard, zo verschenen er ook lezers die de stukjes van Marnix spaarden: ‘Ik heb ze allemaal, behalve nummer 86, kan ik die nog ergens vinden?’ Marnix is zelf historisch geïnteresseerd en lid van de Heemkundekring: ‘Soms krijg ik ook verzoeken van inwoners die iets willen weten van hun huis.’ Ze hebben de fotoserie gezien op Oisterwijknieuws.nl of in de Nieuwsklok.

Volgende week sluiten we samen met Marnix af met een drieluik; nummer honderd is voorlopig de laatste in deze zeer gewaardeerde kijk op Oisterwijk, met soms ook een uitstapje naar Moergestel en Haaren. Vandaag als enige uitzondering in de hele serie, een ‘Oud en Nieuw’ met Marnix zelf in de hoofdrol, als dank voor zijn vele werk, en de blik die hij ons gegeven heeft in het toen en nu…