banner

Oisterwijk krijgt Lindestraatje en opnieuw waterbanken


Het Lindeplein, een aantal jaren geleden aangelegd, maar destijds met diverse ‘kinderziektes’, krijgt een aanpassing. De entree vanaf De Lind moet uitnodigend worden, de fietsen gaan daar weg, en de waterbanken komen terug.

Het ontwerp voor de nieuwe waterbanken op het Lindeplein in Oisterwijk (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Het plein werd na de nieuwe aanleg vooral onaantrekkelijk gevonden. Het voelde ‘koud’ aan en winkelend publiek liep de entree voorbij. De waterornamenten zouden leven moeten brengen, maar die werkten niet of toonden een viezige groene drek. Er kwamen boombakken, de terrassen werden gevuld, lampjes in donkere dagen, en de waterbanken werden voorzien van hout en planten. Vanuit Tiliander gezien een mooie verbetering; vanuit De Lind werd dit nog ietwat beperkt door met name de fietsen. In een van de rapporten is die inkijk een ‘brandgang’ genoemd, hetgeen afbreuk doet aan de ondernemers die hun best doen van het plein een gezellig en aantrekkelijk plein te maken.

Vernieuwing

Deze plek moet meer uitnodigen, en dat wil de gemeente doen door er een straatje van te maken, het Lindestraatje (Bron: Gemeente Oisterwijk).

De waterbanken krijgen een nieuwe opbouw die volgens de ontwerper wel het gewenste levendige en speelse beeld moet geven, zonder de nadelen. De planten en houten bekleding gaan er af; daarvoor in de plaats komt een nieuwe ombouw. Het water zal bovenop stromen en spetteren, maar niet meer langs de zijkanten stromen. Ook komt er meer groen op het plein en wordt de doorgang van De Lind naar het plein een straatje, het Lindestraatje.

Vanuit het Centrum Management is er veel lof voor het nieuwe ontwerp, dat samen met omwonenden en ondernemers is besproken. De aanpassingen volgen in enkele stappen, en voor Koningsdag 2019 moet alles klaar zijn.

Daarna, zo heeft de wethouder toegezegd, komt er een openingsfeest! Want daar heeft Oisterwijk, na al die vele jaren, nog steeds recht op…