banner

Verzetsman Martien van de Weijer overleden


Afgelopen zaterdag 17 november is oud-verzetsman Martien van de Weijer overleden in zijn woonplaats Heemstede. Martien van de Weijer was al enige tijd ziek.

Martien van de Weijer vertelde aan Oisterwijk in Beeld over zijn oorlogservaringen.

Op 5 mei 2018 was hij nog in Oisterwijk, in een bomvol Tiliander, voor de presentatie van zijn oorlogsdagboeken onder de titel ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ en de documentaire over zijn verzetsdaden ‘Ik wilde die Duitsers weg hebben’. Het kwartier van Oisterwijk heeft dat boek uitgegeven (klik hier)  en Oisterwijk in Beeld bracht de film uit (zie onder).

Historicus Ad van den Oord, mede auteur van het boek, heeft een kort woordje over deze verzetsman geschreven:

Martien werd geboren op 7 december 1923 te Ouderkerk aan de Amstel in een welgesteld groot katholiek gezin. Verschillende van zijn broers en zussen zouden intreden in het klooster. Martien en zijn broer Frans overwogen dat aanvankelijk ook maar tijdens de oorlogsjaren maakten zij kennis met de bruutheid van de Duitse bezetter. Frans en Martien doken onder in o.a. Biezenmortel, Haaren en Oisterwijk en sloten zich aan bij de verzetsgroep Raad van Verzet. In zijn dagboek beschrijft Martien zeer gedetailleerd de overval op het Haarens gemeentehuis en de ontsporing van een Duitse trein in het Haarens Broek. Martien van de Weijer zou na de oorlogsjaren een carrière doorlopen binnen het Philipsconcern waar hij directeur Ontwikkeling van Philips Lichtdivisie werd. Hij huwde met de Oisterwijkse Ans Adriaanse met wie hij vijf zonen kreeg. Later trouwde hij met Sumiko Kariyone.