banner

Seniorenfeest in Tiliander Oisterwijk (+Film)


Op donderdagmiddag 13 december wordt in Tiliander voor de 64e keer het Kerstfeest voor Senioren gevierd. Op deze middag komen zo’n 300 ouderen uit Oisterwijk, Heukelom en inmiddels ook uit Moergestel bij elkaar om een gezellige middag in kerstsfeer te beleven.

In het begin was het feest vooral bedoeld voor oudere mensen die het financieel niet zo breed hadden. De AOW (“trekken van Drees”) was nog maar net ingevoerd. Voor heel veel mensen die geen of een klein pensioentje hadden was het een oplossing, maar toch was een extra steun in de donkere dagen zeker welkom. Ook in onze huidige tijd voorziet het Kerstfeest voor Senioren in een behoefte. Gelukkig hebben veel mensen het financieel een stuk beter, alhoewel we de stille armoede ook in Oisterwijk niet uit moeten vlakken. Ook zien we een andere vorm van armoede, sociale armoede. Er zijn mensen die eenzaam zijn. Je verwacht het niet in het bruisende Oisterwijk maar voor sommige ouderen is het Kerstfeest voor Ouderen een van de weinige uitjes die ze in het jaar hebben. Niet in het bezit van een auto, kwalen die het reizen met openbaar vervoer moeilijk maken en geen kinderen of kinderen erg op afstand, maken de wereld klein. We hopen altijd dat uit zo’n middag ook weer nieuwe vriendschappen ontstaan en dat de gezelligheid, die bij elkaar gevonden wordt, ook na Kerstmis een vervolg krijgt.

Gezelligheid
De middag zelf is door de jaren heen wel veranderd. Daar waar vroeger het accent echt lag op het vieren van Kerstmis, een groot bord snert en toch ook wel een borreltje met sigaar, is de middag nu toch vooral een middag gezelligheid. Wel in kerstsfeer en met honger en dorst gaat niemand naar huis. Traditioneel start de middag met koffie en gebak en gaat het al snel over tot een inhoudelijk programma. Het bezoek van de burgemeester en voorheen ook de pastoor, wordt altijd zeer gewaardeerd zeker ook omdat de tijd genomen wordt om ook een praatje te hebben met de gasten. Alweer enkele jaren laat Huub Groenland een film zien van Oisterwijk in vroeger tijden. Het is altijd bijzonder leuk om enkele gasten als jonge vent of als mooie, jonge meid terug te zien. Er wordt genoten van de glaasjes bier, wijn en fris en natuurlijk de glazen advocaat met slagroom. De plankjes kaas, leverworst en de gebakken snacks vinden gretig aftrek en dat wordt dan ook nog opgeluisterd door live muziek. Vele en vele jaren was dat ons befaamde trio Habraken, maar de heren moesten vanwege hun leeftijd toch gaan stoppen. Dit jaar zal Marc van Alphen de middag muzikaal invullen. Dat wordt weer afgewisseld met enkele loterijen en een quiz met als hoofdprijzen een ontbijt en een diner. Het feestelijk hoogtepunt: het optreden van de Parelmuzikanten.

Inwendige mens

Senioren Kerstfeest in Tiliander Oisterwijk

De gasten kunnen de gehele middag gratis volop genieten van eten en drinken. Tot een paar jaar geleden was dat de traditionele kom erwtensoep, maar inmiddels werd overgestapt naar een slaatje en snacks. Door onvoorziene omstandigheden kon enkele jaren geleden geen soep geserveerd worden, en werden er kroketten en frikadellen uitgedeeld. Een van de gasten zei daarop: “Soep krèèg ik iedere dag, un kreketje nôôt. Doe volgend jaor mar wir!” En zo geschiedde.

Sponsoren
Deze middag, die inmiddels echt bij de Oisterwijkse tradities behoort, kan alleen bestaan met hulp van sponsoren en organisaties, en veel mensen die belangeloos in de bediening meewerken. De organisatie vindt het belangrijk dat mensen gastvrij worden ontvangen, dat ze niets hoeven te betalen en dat ze met een goed gevulde buik, een klein kerstcadeautje en een mooie herinnering weer huiswaarts keren. Dat moet via sponsoring gevonden worden, en blijkt ieder jaar een groter probleem. Wilt u een bijdrage leveren? Neem dan even contact op met Eric ter Horst via info@terhorstvangeelmode.nl

Kaarten
Wilt u dit jaar weer komen? De kaarten zijn vanaf 29 november te verkrijgen bij Ter Horst – van Geel aan de Dorpsstraat. Het is van groot belang dat mensen die in het bezit zijn van een kaart en onverrichter zaken niet kunnen komen, de kaart terug brengen of dit in ieder geval even doorgeven.
Als u zomaar even langs wilt komen om eens te kijken hoe dat nu gaat, ook dan bent u welkom op donderdagmiddag 13 december in Tiliander.

Onderstaande film laat zien hoe het was in 2017: