banner

Lauri Staats helpt bij TeamUp Oisterwijk


Mijn naam is Lauri Staats, 24 jaar, uit Tilburg. Op dit moment ben ik werkzaam als orthopedagoog binnen een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast ben ik sport- en prestatiepsycholoog.

Ongeveer een jaar geleden kwam ik in aanraking met TeamUp. Mijn moeder wees mij op een project van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland dat zij had gezien in een tv-uitzending van het programma ‘De Reünie’. Al een tijdje was ik op zoek naar passend vrijwilligerswerk, waarbij mij interesse in het bijzonder uitging naar gevluchte kinderen. De doelstellingen van TeamUp sloten aan bij de dingen die ik belangrijk vind voor een kind, namelijk stabiliteit, emotionele ondersteuning en door lekker te bewegen weer kind te kunnen zijn. De mogelijkheid om op een structurele basis iets te kunnen betekenen voor deze groep kwetsbare kinderen gaf voor mij de doorslag. Ik werd TeamUp-facilitator!

Lauri Staats is vrijwilligster bij TeamUp in Oisterwijk

Werken voor TeamUp is ontzettend dankbaar. De kinderen zijn zo flexibel, leergierig en enthousiast. Tijdens de activiteiten zie je de kinderen lachen en oprecht genieten. Mijn allermooiste TeamUp-moment is een dag waar alles mis leek te gaan, omdat er – na een lange periode van droogte – een enorme regenbui over Oisterwijk trok. Maar wij – en zeker de kinderen – lieten ons niet uit het veld slaan. Een uur lang hebben we in de strómende regen gevoetbald. Doorweekt waren we! Al rollend in de modder hadden we ontzettend veel plezier. Toen de regen stopte, verdampte deze direct door de warmte van de grond, waardoor er een soort natuurlijke stoommachine ontstond. Een magisch moment!

Toch is het ook niet altijd makkelijk. Je ziet veel verdriet en boosheid in de ogen van de kids. Deze kinderen hebben stuk voor stuk een verhaal, waar wij ons maar moeilijk iets bij voor kunnen stellen. De succesmomenten zitten hem in de kleine geluksmomentjes die we met elkaar delen. Wanneer ik het terrein oploop en de kinderen komen me al joelend “TeamUp! TeamUp!” tegemoet, is mijn dag compleet.

Over TeamUp

Hier doe je het voor (Foto: Jeppe Schilder)

In 2015 besloten War Child, UNICEF Nederland en Save the Children om hun ervaring en expertise te bundelen om – onder de naam TeamUp – gevluchte kinderen in Nederland bij te staan. Deze kinderen hebben te maken met stressfactoren:

  • Oorlog: geweld, verlies familie/vrienden, gebrek aan structuur (vriendjes, school)
  • Vlucht: alles achterlaten, enge overtocht, geweld, gevaar.
  • Nieuw vreemd land: onzekerheid, veelvuldig verhuizen, gebrek aan privacy, stress ouders, weinig structuur, verveling.

TeamUp biedt sport, spel en beweging op een gestructureerde en veilige manier met sociaal emotionele thema’s eronder, waardoor hopelijk verdere zorg voorkomen wordt. Vrijwilligers spelen daarbij een cruciale rol.

TeamUp zoekt vrijwilligers voor de locatie in Oisterwijk, die samen zorgen dat de kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

DTZ logo low