banner

Geen nieuwe wethouder in Oisterwijk (Update)


PrO trekt haar kandidaat voor de wethouderspost voor de gemeente Oisterwijk terug. Dat veroorzaakt mogelijk een breuk in de Oisterwijkse regering!

De overige partijen, behoudens de VVD, spraken eerder hun vertrouwen uit naar PrO om een juiste kandidaat te kiezen, maar hebben dit vertrouwen blijkbaar ingetrokken. Bij de overige politieke partijen blijkt er onvoldoende steun voor de benoeming van de kandidaat Marjan Bastiaan.

De fractie van PrO is buitengewoon teleurgesteld. ‘We komen met een superkandidaat, die snel inzetbaar is, gedreven is om resultaten te boeken en die wil bijdragen om de bestuurlijke innovatie in Oisterwijk tot een succes te maken. Dat te weinig andere partijen haar benoeming steunen is een klap voor onze partij en fractie. Blijkbaar is er te weinig vertrouwen in PrO om onze kandidatuur te steunen.’ Het lijkt er volgens PrO op dat de andere partijen zich niet over het krantenartikel van mei dit jaar heen hebben kunnen zetten, waarin de kandidaat zich kritisch uitliet over het gebrek aan ambities in het brede raadsakkoord. En dat vindt PrO zuur.

PrO ziet af van het werven van een andere kandidaat. Ze beraadt zich nog of ze het raadsbrede akkoord kan blijven steunen. In komende raadsvergadering debatteert ze daar graag over met de andere partijen.

Hoewel er volgens PrO, CDA, AB en PGB geen coalitie is (volgens VVD als oppositie is die er wel), zou met het onttrekken van een wethoudersplek in het college toch een soort coalitiebreuk ontstaan. Wat daar de gevolgen van zijn is nog niet te overzien.

Bastiaan zou Jan de Laat opvolgen, die eerder dit jaar zijn kersverse wethoudersfunctie opgaf, omdat hij volgens eigen zeggen onvoldoende steun kreeg uit zijn partij.

Update: Met voorbedachte rade

Volgens de Rooie Roeptoeter, alias Ad van den Oord, voormalig PrO lid, klopt er iets niet. De andere partijen zouden vooraf al op de hoogte zijn geweest, en hebben de kandidaatstelling door laten gaan, om nu achteraf dit tegen te houden:

‘Iets klopt er niet in de redenering. De partijen waren vooraf toch al geïnformeerd over de kandidaat van PrO, in elk geval de beide wethouders en de fractievoorzitters. Waarom is er toen dan niet – dus voor de ledenvergadering van PrO – door die partijen bezwaar gemaakt? Met Marjan Bastiaan zou er een bestuurlijk sterke wethouder in het college bijkomen. Dat zal wellicht bedreigend zijn ervaren door de andere partijen en door de burgemeester. In Oisterwijk is het traditie dat een burgemeester bijna onbeperkte macht heeft als gevolg van bestuurlijk zwakkere wethouders. Het valt te prijzen dat PrO niet nogmaals door het stof is gegaan door met een voor de overige partijen wel aanvaardbare wethouderskandidaat te komen. Dan zou PrO de komende twee jaar het genadebrood moeten eten van een rechtse meerderheid in de raad en van de burgemeester. Nu kan PrO op een frisse manier oppositie voeren als het gaat om bijvoorbeeld een duurzaam veehouderijbeleid.’

De Rooie Roeptoeter ‘lekte’ het nieuws vorige week de wereld in:

 

Eerder werd bekend dat Marjan Bastiaan achter een nepaccount schuilde (klik hier). Ze was van plan de nieuwe raad kritisch te volgen, daarover te publiceren, maar niet onder haar eigen naam.

De weergave van het ‘pseudoniem’ zoals Bastiaan het noemde…

De poll op de website van het Brabants Dagblad , liet ook niet veel vertrouwen zien: