banner

80.000 Watt bij volle zon in Moergestel


Vanaf de grond is het voor de dagelijkse winkelbezoekers niet te zien en rijden honderden Moergestelnaren er dagelijks aan voorbij; vanuit de lucht valt het wel meteen op:  een mega zonnepark, van maar liefst 242 panelen!

Een immens ‘park’ van zonnepanelen, vanaf de grond niet zichtbaar, des te meer vanuit de lucht (Foto: Hans van Brunschot).

Geert Denissen, de eigenaar van de supermarkt in Moergestel, liet na de nieuwbouw van zijn winkel een berekening maken: ‘Het is een flinke investering, maar in ongeveer 5 jaar heb ik het terug verdient, en het is vooral goed voor het milieu.’ Dagelijks verbruikt de apparatuur in de winkel de nodige energie. ‘Vooral de koelingen voor de vers- en zuivelproducten vragen veel stroom, en die draaien dag en nacht. Ik vond het dus mijn verantwoordelijkheid daar duurzaam mee om te gaan. Nu wordt een groot deel opgebracht door de zonnepanelen.’

Innovatie

De kosten van voorbereiding, aanschaf en installatie lopen richting een ton aan euro’s, maar het is volgens Geert meer dan de moeite waard. ‘Bij Jumbo hebben ze speciaal voor duurzame ontwikkelingen een projectleider Innovatie, die de filiaalhouders informeert en begeleid.’ Serieus omgaan met energie, is wat volgens Geert past bij zijn bedrijfsvoering; niet om er geld mee te verdienen, maar om een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Wassen?

Nu wekelijks even het dak op voor een wasbeurt? ‘Nee, dat hoeft gelukkig niet,’ lacht Geert. Teveel reinigen zou meer kwaad dan goed doen. Op afstand wordt het rendement van de panelen gemeten, en alleen als het echt nodig is, mocht er in de loop der tijd vervuiling optreden, dan komt er een gespecialiseerd bedrijf de panelen reinigen.

DTZ logo low