banner

Oisterwijk Herdenkt bevrijding


Op donderdag 26 oktober 1944 is Oisterwijk bevrijd. Die dag komt er in Oisterwijk een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Een dag van feest maar ook een dag van rouw om de dood van burgers en militairen. Zaterdag 27 oktober is er om 14.00 uur een korte plechtigheid op de begraafplaats bij de St. Petruskerk aan de van Kemenadelaan.   

In Oisterwijk zijn 15 geallieerde militairen om het leven gekomen die ons dorp hebben bevrijd. Jonge mannen, ver van huis. Ze liggen begraven op het kerkhof van de Petruskerk. Eén ligt er begraven achter de Protestantse Kerk aan de Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Die donderdag in oktober 1944 werd er zwaar gevochten in Oisterwijk. Geallieerde troepen trokken Oisterwijk binnen en verjoegen de Duitse bezetter. Dat ging niet zonder slag of stoot. 400 huizen werden beschadigd waarvan 100 zeer ernstig. De  Petruskerk werd zwaar beschadigd en was onbruikbaar. De bevolking zat in schuilkelders. 18 inwoners uit Oisterwijk werden bij de bevrijding gedood, waaronder kinderen van 3 en 12 jaar oud. Veel mensen raakten ernstig gewond. Er sneuvelden 15 Duitse militairen. De geallieerde troepen rukten op vanuit Moergestel en hadden aan het eind van de dag Oisterwijk bevrijd.

Een stille getuige van een oorlog voor vrijheid en vrede…

Op zaterdag 27 oktober 2018 staan wij stil bij de dood van onze bevrijders. Tijdens een korte plechtigheid worden hun namen genoemd. Locoburgemeester Dion Dankers zal namens de Gemeente Oisterwijk het woord voeren. Bij elke gesneuvelde soldaat wordt een bloemstuk gelegd.

Nico Haneveld blaast de Last Post en de Schotse doedelzakspeler Willie Mc Vean speelt onder andere Amazing Grace. De plechtigheid wordt beëindigd met het zingen van het Engelse en Nederlandse Volkslied. Na afloop is een ieder welkom voor een kop koffie of thee in het naastgelegen parochiecentrum.

Iedereen, jong en oud, wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Zo geven wij samen door wat vrijheid betekent.  Zaterdag 27 oktober 2018 van 14.00 tot 14.30 uur op het kerkhof van de Petruskerk aan de van Kemenadelaan in Oisterwijk.