banner

Moergestelse krijgt gouden Duim van Provincie Brabant


“Ik ben onthutst. Dit had ik niet verwacht en het was ook niet nodig.”

Even leek het alsof topvrijwilliger Hennie van Schooten uit Moergestel niet wist wat ze aan moest met de Gouden Duim, die ze zaterdagavond ontving van gedeputeerde Henri Swinkels namens de provincie Noord-Brabant. Maar ze herpakte zich snel: “Maar ik ben er erg blij en verguld mee. Een heel sympathiek gebaar.”

Volgens Swinkels komt dit ‘schouderklopje’ haar meer dan toe: “Als provincie hebben we oog voor al die mensen in onze samenleving die voortdurend een stapje extra zetten. Maar jij doet zo’n beetje tien dingen extra!”


Vrienden en familie juichen voor Hennie nadat zij de Gouden Duim heeft ontvangen van gedeputeerde Henri Swinkels (Foto Wim Hollemans).

De activiteitenlijst van de Moergestelse is indrukwekkend. Al 21 jaar is Van Schooten (63) voorzitter van de Stichting WieKentKunst, die jaarlijks een groot evenement voor en door de Moergestelnaren organiseert. In dat kader heeft ze regelmatig samengewerkt met Muziekvereniging Prinses Juliana, waarbij ze later deze zaterdagavond gastdirigent was tijdens ‘Maestro’. Ook zorgde WieKentKunst ervoor dat acht Joodse slachtoffers van de nazi’s met zogeheten Struikelstenen worden herinnerd. Tevens is Van Schooten achttien jaar als voorzitter betrokken bij de Moergestelse vrijwilligersprijs.

Reuzen
De voordracht voor de Gouden Duim kwam van haar man, oud-journalist en specialist in volkscultuur Paul Spapens. Hij memoreerde dat Van Schooten de bedenker is van de drie reuzen voor Moergestel, Heukelom en Oisterwijk, de plaatsen die in 1997 fuseerden binnen de gemeente Oisterwijk. Reuzen drukken volgens Spapens niet alleen de eigenheid van de drie gemeenschappen uit, ze moesten ook samen worden gemaakt en beheerd. Samenwerking is voor zijn vrouw de ultieme motivatie, weet hij.

Van Schooten volgde onder meer de opleiding tot kunstzinnig therapeut en gezins- en relatietherapeut. Gedurende tien jaar werkte ze met verslaafde straatprostituees in Tilburg en eveneens tien jaar verzorgde ze de Moergestelse trainingsprojecten voor straat- en weeskinderen in Moskou. Ook biedt ze al dertig jaar mantelzorg.

“Waar haalt ze de tijd vandaan”, vroeg haar echtgenoot zich hardop af. “Ik doe veel dingen graag en dat komt echt uit mijn hart. Dan gaat het gewoon makkelijk”, luidde haar antwoord. “En ik doe het ook niet alleen. Ik slaag er in om veel mensen aan mij te binden en dat maakt dat er veel werk kan worden verzet. Daar vind ik de inspiratie in om dit te blijven doen. Ik kom bovendien uit een boerengezin met dertien kinderen en heb goed gezien hoe mijn moeder dat kon managen.”

Onmisbaar
De provincie reikt dit ereteken elke maand uit aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen. “Er gebeuren in Brabant ontzettend veel goede dingen, veel mensen staan echt klaar voor een ander”, aldus Swinkels. “Dat gebeurt op alle terreinen, of het nu cultuur, leefbaarheid, zorg of erfgoed is. Het zijn de Brabanders die zelden op de voorgrond treden, maar die onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Met de Gouden Duim willen we juist deze Brabanders in het zonnetje zetten.”