banner

Varens blijven bij renovatie vijver in centrum Oisterwijk


De muurvarens blijven behouden, zo blijkt, bij de renovatie van de vijver voor de kiosk in het centrum van Oisterwijk.

Tot op de bodem… (Foto: Joris van der Pijll)

Zorgvuldig hebben medewerkers van de gemeente de planten rondom, en het water in de vijver verwijderd. De vissen zijn gered, maar verder is alles tot op de bodem leeg. De stenen bak moet gerenoveerd worden, zodat het oude bouwsel weer flink wat jaren mee kan. Opvallend zijn de ooit spontaan uit de muur ontsprongen varens. Sporen zijn op de vochtige steen neergedwarreld en gaan groeien. Het zijn kleine maar bijzondere bio-diverse verschijningen in het straatbeeld, die behouden mogen (sommige mensen zeggen moeten) blijven. Werden ze vroeger met de hoge drukspuit of staalborstel weggevaagd; tegenwoordig worden dergelijke verschijningen zorgvuldig gespaard.

Rondom is de beplanting weg; de muurvarens vallen daardoor extra op… (Foto: Joris van der Pijll)

 

Delen: