banner

Van het gas af? Je wordt geknipt en geschoren!


Een ingezonden brief over de energietransmissie:

Van het gas af? Je wordt geknipt en geschoren!

Chislian Damen verweet in het Brabants dagblad van zaterdag 28 juli de politiek ondeskundigheid aangaande de energietransmissie. Eindelijk iemand die een realistische kijk heeft op de energietransmissie en de daarbij betrokken zaken zoals de Elektrische auto. E zijn nog heel veel technische en praktische zaken waarvoor geen directe oplossingen geboden kan worden, maar dat deert de politiek niet, ze horen het woord duurzaam en verbinden daar hun (ondeskundige) visie aan, zonder te beseffen wat de inhoudelijke consequentie is.

Bij vroegere projecten die ik geleid heb, had ik een standaard uitspraak: “Als het in de politiek getrokken wordt, ben je als techneut verloren.” Het uit zich duidelijk, als je de discussie aangaat, dat op elke tweede vraag over de materie het antwoord achterwegen blijft omdat men de materie niet beheerst, ofwel, men heeft de melk horen klotsen, maar weet niet waar de uier hangt.

Terugverdienmodellen zoals bij zonnepanelen, worden continu onderuit gehaald door aangepaste wettelijke (belasting) maatregelen. Bijvoorbeeld de nieuwe regeling voor terug levering aan het net (salderen). Met het van het gas af, wordt voorbij gegaan aan het feit dat als je all-electric wilt overschakelen je woning aansluiting voor elektriciteit behoorlijk verzwaart dient te worden en de infrastructuur hiervoor in 95% van de gevallen ontbreekt. Zonder zon, wind of storing aan warmtepompen dient de woning ook verwarmt te worden. Natuurlijk kan via deze methode bespaart worden op energie, maar toch.

Investering voor de particulier is nauwelijks tot niet terug te verdienen en levensduur van de apparatuur is korter dan de berekende terug verdientijd. De enige variabele in de gehele berekening is de all-over gasprijs, en kijk daar komt de politiek met de oplossing, aanpassing van de energiebelasting op gas, waardoor de terugverdientijd verkort wordt, maar die verkorting betaal je dan wel zelf!

Je wordt geknipt en geschoren, door het steeds wijzigen in wet- en regelgeving van de overheid. Vergeet niet de afschrijving en onderhoudskosten in je berekening mee te nemen, over een periode van 10 jaar kunnen deze behoorlijk oplopen. De werkelijke milieuvoordelen kunnen door een LCA-studie inzichtelijk en onderbouwt worden.

Joop van Bergen
Ing. Elektrotechniek
Oisterwijk

Delen: