banner

Fietsen met IVN door Haaren en Oisterwijk


Op zaterdag 18 augustus om 9.30 uur verzorgen de natuurgidsen van IVN Oisterwijk en LNMH Haaren een fietsexcursie langs verschillende natuurgebieden in de omgeving.

De ingang van Kasteel Nemerlaer in Haaren (Foto: Joris van der Pijll)

De route gaat langs De Nemerlaer; een landgoed met een rijke historie, statige lanen, het kasteel met kasteelboerderij, het meanderende riviertje de Nemer. Vervolgens de Leemkuilen, de Loonse en Drunensche Duinen, alsmede het tussengelegen gebied De Brand komen aan bod. Deze gebieden hebben een zichtbaar verschil binnen enkele honderden meters van stuifzand tot moeras. Vanaf de duinen gaat de route via Udenhout en buurtschap Heukelom naar de Oisterwijkse bossen en vennen. Het gebied was ooit een uitgestrekt heidegebied waarin zich vele vennen bevonden. Rond 1800 is men begonnen men het gebied te bebossen. Op de terugweg fietst u langs de rand van de Kampina. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekt heide, dennenbossen, vele vennen en twee meanderende beken, de Beerze en de Rosep.

Om 9.30 uur verzamelen op de parkeerplaats kruising Burg. v.d. Oeverweg/ Posthoornseweg. Deze fietsexcursie is gratis en voor iedereen. Aangepaste fietsen en elektrische fietsen zijn welkom. Aanmelden is niet nodig. De tocht duurt ongeveer 4,5 uur, zorg zelf voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Tijdens de fietstocht wordt er 1 of 2 keer gestopt bij een horeca gelegenheid; kosten zijn voor eigen rekening.

Delen: