banner

Stadswandeling en Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


De Oisterwijkse stadswandeling voert de deelnemers door het beschermde dorps- en stadsgezicht in het centrum van Oisterwijk met zijn historische panden, kerken en monumenten, van kerk naar kerk. 

Stadswandeling

Uitleg van de stadsgidsen over het raadhuis in Oisterwijk (Foto: Mevr. Van der Lee).

Een gids vertelt u over historische gebouwen en markante personen uit het rijke verleden van de “Parel in ‘t groen”. De wandeling duurt 2 uur. De start is om 10.30 uur bij de Joanneskerk op de Lind in Oisterwijk. Kosten € 4,= pp. U bent van harte welkom. Zie het overzicht onderaan deze pagina!

Joodse Begraafplaats

Op de hieronder vermelde zondagen is er om 11.00 uur een rondleiding over de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. De rondleiding voert over de Israëlitische begraafplaats, verscholen in de Oisterwijkse  bossen en één van de oudste en meest gaaf bewaarde  Joodse begraafplaatsen in Brabant (1748) Het is een Rijksmonument. De begraafplaats is de afgelopen maanden prachtig gerestaureerd.  Hélène Groenland, stadsgids van Heemkundekring de Kleine Meijerij vertelt over de geschiedenis van de Joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de gebruiken bij een begrafenis. Vele oude graven “vertellen” over Joden die in Oisterwijk en Brabant hebben geleefd. De rondleiding duurt tot 12.30 uur.

De Joodse Begraafplaats in Oisterwijk

Er zijn bijzondere regels. Mannen dienen tijdens de rondleiding een hoofddeksel te dragen. In verband het de gesteldheid van het terrein is goed schoeisel aan te bevelen. Kosten € 5,= pp waarvan ruim de helft bestemd is voor de restauratie. U dient zich van te voren op te geven via nummer 013-5288352. U bent van harte welkom.