banner

Plantenexcursie met IVN op kasteel Nemerlaer Haaren


Op zondag 24 juni 2018 om 9.30 uur verzorgen de gidsen van IVN Oisterwijk en LNMH Haaren een excursie over kruidige planten op Landgoed de Nemerlaer.

De Nemerlaer is een landgoed met een rijke historie, statige lanen, het kasteel met kasteelboerderij, het meanderende riviertje de Nemer. Het is een oud gevarieerd cultuurlandschap met akkertjes, weitjes, houtwallen, bosschages, greppels. Het afwisselende landschap zorgt voor een grote variatie in begroeiing. Naast de statige eikenlanen treft men allerlei verschillende bomen en struiken zoals de Linde bekend van lindebloesemhoning en thee, de Gewone vlier, vroeger de medicijnkast van de boeren, van het sap van de Berk maakt men berkenwijn en berkenhaarwater en Wilgenbast is de natuurlijke aspirine.

De ingang van Kasteel Nemerlaer in Haaren (Foto: Joris van der Pijll)

Planten die vroeger medische toepassingen kenden kregen namen die aansloten bij het gebruik van de plant zoals smeerwortel, longkruid, bijvoet,… Het principe van Klittenband komt rechtstreeks uit de natuur. De zadendozen van de kleine en grote Klit waren de inspiratiebron voor Klittenband. Zevenblad smaakt enigszins naar peterselie, de jonge bladeren zijn als spinazie te gebruiken in de keuken en is o.a. te gebruiken bij jicht en reuma. Weegbree werkt als pijnstiller bij het prikken van de brandnetel maar van de jonge scheuten van brandnetel kan men thee zetten of soep maken, dit werkt reinigend op het lichaam en is rijk aan vitamines en mineralen.

Kom je ook proeven en luisteren naar de verhalen!? Tot zondag 24 juni. De wandeling duurt tot ongeveer 11.30 uur. Denk aan stevig schoeisel. Verzamelen op de parkeerplaats van Landgoed de Nemerlaer (bij de rotonde), Kasteellaan, Haaren.