banner

Grenzen-loos eten met AZC bewoners in Heukelom


Durf te Zorgen verbindt zorgzame Oisterwijkers. Via Durf te Zorgen Oisterwijk, kwamen twee – tot dan toe voor elkaar onbekenden – met elkaar in contact: Marie-José Mathijssen van café Mie Pieters in Heukelom zocht vanuit haar horeca keuken mogelijkheden meer met en voor de samenleving te kunnen doen, en Hanne Fennis van het AZC Oisterwijk was op zoek naar activiteiten voor AZC bewoners. Ze werden met elkaar verbonden, en dat kreeg vorm in de organisatie van een culturele avond.

Vier Syrische vrouwen maken het buffet, samen met Marie-José (3e van links) en Hanne (2e van rechts).

Sinds inmiddels heel wat jaren heeft Oisterwijk een asielzoekerscentrum. Het grootste deel van de bewoners van het AZC heeft een verblijfsvergunning gekregen op basis van asiel en zijn dus erkende vluchtelingen. Deze mensen gaan binnenkort wonen en werken in Nederland en worden onze buren. Maar over het algemeen kennen we deze nieuwe buren eigenlijk niet. We komen ze niet vaak tegen in ons dagelijks leven en gaan niet actief naar hen op zoek. Zeker niet zolang ze nog op een AZC verblijven. Marie-José en Hanne zijn van mening dat dit anders kan. Zij gaan vanaf 21 juni elke maand een interculturele avond organiseren.

Bewoners van het AZC stellen een avondvullend programma samen in café Mie Pieters in Heukelom. Elke avond zal er een land centraal staan en dat land bepaalt de maaltijd, de muziek, de voordrachten en de aankleding. Het doel van deze avonden is: ontmoeting en interactie. De eerste avond vindt plaats op donderdagavond 21 juni. Vier Syrische vrouwen zullen een overheerlijk maaltijdbuffet maken. Andere Syriërs verzorgen zang en muziek. Ook de verzorging van de gasten en de keuken ligt in handen van Syriërs. Voor tolken wordt ook gezorgd. Voor de avond betaalt u € 15,— per couvert excl. drankjes. Aanvang 19.00 uur. Reserveren is noodzakelijk via info@miepieters.nl.

Durf te Zorgen Oisterwijk stimuleert de informele zorgverlening en burenhulp binnen de gemeente Oisterwijk. Durf te Zorgen Oisterwijk staat voor veilig, prettig, zorgzaam en leefbaar! Lees op Oisterwijknieuws.nl/durftezorgen meer over inwoners die durven zorgen.

DTZ logo low