banner

Rouwen kan in Oisterwijk met begeleiding


Rouwen is één van de meest fundamentele ervaringen die mensen kunnen en mogen hebben. Rouwen is een werkwoord en vraagt veel van je. Daarom ondersteunen Metgezel in Zingeving en ContourdeTwern mensen in rouw, binnen de gemeente Oisterwijk. Dat doen zij middels lotgenotengroep ‘Onder de regenboog’. Ieder half jaar start een nieuwe groep.

Samen onder de regenboog

Het gemis blijft, maar herinneringen aan het vroegere samenzijn worden volgens deelnemers prettiger en bewuster ervaren. “Ik werd zelf ernstig ziek, kort na het overlijden van mijn man. Daardoor heb ik niet goed de tijd gehad om dat verlies te verwerken, en kreeg ik de emoties van mijn eigen ziekte erbij. Het was teveel”, vertelt een deelneemster die zich vooral voor haar kinderen sterk wilde houden. “Ik kon ook niet huilen. Dat heb ik tijdens de bijeenkomsten juist heel veel gedaan en dat was goed. Je leert toegeven aan je verdriet en er is herkenning van anderen, je staat niet alleen. Pas daarna is er ruimte om mooie herinneringen op te halen. Deelnemen aan deze bijeenkomsten is het beste wat ik ooit gedaan heb. Ik ben weer mezelf.”

Verlies een plek geven
Het ondersteunen van iemand die een naaste heeft verloren vraagt inzicht en kennis om het verlies een plek te geven. Bij het overlijden van een naaste liggen gevoelens van eenzaamheid op de loer. ‘Graag willen we binnen de gemeente Oisterwijk de activiteiten voor mensen in rouw uitbreiden. Daarom zoeken wij vrijwilligers die de lotgenotengroepen mee willen begeleiden, eventueel één op één huisbezoeken willen afleggen en themabijeenkomsten en gezellige bijeenkomsten willen organiseren,’ aldus Jacqueline van den Acker. Om je hier goed op voor te bereiden, krijg je de gedegen opleiding ‘Rouwbegeleiding’ aangeboden, startende in het najaar van 2018. Dit beslaat meerdere dagdelen.

Inlevingsvermogen en luisterend oor
Een geschikte vrijwilliger kan goed luisteren en heeft inlevingsvermogen. ‘Je moet met groot respect kunnen omgaan met de persoonlijke levenssfeer en overtuigingen van nabestaanden. Wij zoeken bovendien iemand die leergierig is, betrokken en iemand die het leuk vindt om te organiseren.’ Heb jij interesse of zou je meer informatie willen? Neem dan vóór 1 juni vrijblijvend contact op met Jacqueline van den Acker, via 013 528 40 80, 06 239 606 35 of info.oisterwijk@contourdetwern.nl. Meer informatie vind je ook op www.metgezelinzingeving.com en www.contourdetwern.nl.

DTZ logo low

Delen: