banner

Boek en film over verzetsman in Oisterwijk en Haaren


Zaterdag 5 mei, bevrijdingsdag, werd in Tiliander de documentaire getoond over verzetsman Martien van de Weijer. Er verscheen die dag ook een boek, met zijn bewerkte dagboek over zijn verzetsperiode in de Tweede wereldoorlog.

Martien van de Weijer vertelt (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Vele honderden geïnteresseerden waren op de openbare uitnodiging ingegaan, om de film te zien. Een groot aantal van hen kocht het boek. Van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder, want zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Joost van den Berg en Ad van den Oord hebben er samen met enkele andere vrijwilligers jaren aan gewerkt, uiteraard met de medewerking van Martien van de Weijzer zelf, die in de film vertelt over de oorlogstijd.

 

Uniek

Ontroerende en bijzondere verhalen uit het dagboek van een verzetsstrijder.

Samen vormen film en boek een uniek naslagwerk. De documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben” van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd. De film komt komende week op internet, via Oisterwijkinbeeld.nl

Het boek ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ is op een plezierig leesbare wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk, en is te bestellen via www.kwartiervanoisterwijk.nl

 

De Film
De documentaire geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.

Delen: