banner

Oisterwijkse kids zingen mee bij Kènderkwèèk


Kinderen van BS De Coppele uit Oisterwijk zingen in dialect tijdens de twaalfde editie van songfestival Kènderkwèèk.

Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op woensdagmorgen 11 april 2018 voor de twaalfde keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. Er wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kènderkwèek kan door iedereen worden bijgewoond. Het festival vindt plaats in de theaterzaal van Factorium Podiumkunsten en begint om 9.15 uur. Kaartjes kosten 4,00 euro per stuk en kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.

Ook dit jaar zingen weer zo’n 150 leerlingen tijdens het afsluitende festival van Kènderkwèèk.

Vijf scholen
Niet alleen basisscholen uit Tilburg hebben belangstelling om aan Kènderkwèèk mee te doen, ook scholen uit omliggende dorpen hebben zich voor de editie van 2018 ingeschreven. Uit Tilburg doen mee: De Boemerang en Koolhoven. Uit de omliggende dorpen zijn deelnemers: ‘t Schrijverke (Goirle), Berkeloo (Berkel-Enschot) en De Coppele (Oisterwijk). Scholen die aan het liedjesfestival meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een erfgoedles op locatie waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Eigentijdse aandacht voor erfgoed
Met behulp van het lesmateriaal kunnen leerkrachten op een eigentijdse manier aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal is een twintigtal liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Onderwerpen zijn onder andere de bibliotheek, de Spoorzone, de Tilburgse kermis, Tilburg University en de Trappisten. Alle liedjes staan op een cd. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie.

Begeleiding bij instuderen van liedjes
Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 11 april in de theaterzaal van Factorium Podiumkunsten (Koningsplein Koningsplein 11A, ingang Bisschop Zwijsenstraat). Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury.

Delen: