banner

Wie heeft er op mijn hoofd (lees dorpspomp) gepoept?


U kent het vast wel, het bekende kleuterboekje, van die leuke mol, met een lekker bruine drol op zijn kop, hij vraagt zich af: ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?‘ Hij gaat naar alle dieren in het bos, en vraagt ze een voor een, ‘Was jij het?’ Alle verschillende poepjes worden vergeleken, maar het wil maar niet lukken om de juiste ‘boosdoener’ te vinden…

De oorspronkelijke pomp begin vorige eeuw, waarvan de huidige pomp is afgeleid, was een tappunt maar tevens ontmoetingsplek.

Zo moeten ook de liefhebbers van de Oisterwijkse Dorpspomp zich voelen, als ze vol verbazing toezien hoe hun op vele ansichtkaarten getoonde Dorpspomp, met een grote kraan uit het Oisterwijkse dorps- of stadsgezicht wordt weg getakeld, en ze zich de jaren daarna steeds weer afvragen: ‘Waar blijft onze Dorpspomp?’

De raad bijeen

De Dorpspomp

De raad zag hem niet, blind voor het verleden;

Informatie over het verleden ontbrak, inwoners leverde die aan;

Besluit werd genomen, ruimte voor pracht en praal;

Inwoners protesteerden zachtjes, de raad hoorde het niet;

Geen nieuwe schoenen gekocht, toch de oude al weggegooid;

Inwoners protesteerden luider, de sloop werd ‘vliegensvlug’ uitgevoerd;

De raad keek toe, het leken wel aapjes: Horen, zien, en zwijgen!

Pracht en praal volgde, glansrijk, dat mag gezegd;

En belofte maakt schuld, inwoners kregen inspraak;

Het duurde even, maar ‘het kwartje viel’;

Inspraak kwam er, er werd een plek gekozen;

Het duurde even, en nog even, en nog even, en nog even …

Verkiezingen naderen, en beloftes worden gedaan,

Maar inwoners willen hem nú, en verder maar één ding weten:

Wie heeft er op mijn kop gepoept?

 

Waarom de Oisterwijkse Dorpspomp er nog niet staat

Van de raad moet hij terug in het centrum, van het college mochten de inwoners kiezen uit vijf plekken, het besluit van herinrichting van het Lindeind is al lang en breed (en keurig netjes) uitgevoerd, maar de pomp, die staat er nog niet!

De raadsleden van Algemeen Belang (AB) en de VVD waren de afgelopen vier jaar verantwoordelijk, als controlerende en aansturende regeringspartijen. Hun gezamenlijke wethouder moest er uitvoering aan geven. De Belangengroep Dorpspomp 2.0 klaagde regelmatig dat het allemaal erg moeizaam ging, en inwoners spraken er schande van: ‘Onze pomp moet en zal terug komen, liefst op het Lindeind!’

Harrie Marsé (AB) komt deze week, gesteund door zijn wethouder Peter Smit, plots met een belofte, dat hij het na de verkiezingen meteen gaat regelen, want ‘er komen nieuwe beslissers’ en ‘we gaan een gedegen plan maken’. Hij moet nu zelf toegeven: hij had geen ongelukkiger moment kunnen kiezen. Natuurlijk willen alle partijen graag laten zien wat ze voor de inwoners doen, maar juist deze vraag riep een wedervraag op: Waarom is dat dan nog niet geregeld? Waarom is er nog geen plan? Wat is er gedaan met de inbreng van inwoners?

De gemeente laat de dorpspomp afbreken, nog voordat er een plan is voor herplaatsing… (Foto: Ad Smarius)

De indruk werd gewekt dat de VVD tegen zou zijn, maar ook de VVD blijkt volledig voorstander te zijn van het herplaatsen van de Dorpspomp, en ook de VVD heeft gezien dat het allemaal lang duurt. En ook de VVD komt logischerwijs met beloftes, dat het na de verkiezingen wat hen betreft ‘van Dorpspomp 2.0 naar 3.0 mag’, in een voorbeeld om ‘de kracht uit de samenleving te benutten’.

De meest aannemelijke verklaring komt wat ons betreft van vertrekkend AB raadslid Ruud van de Ven, eenzelfde strekking komt uit de mond van de belangengroep: Ze kunnen het niet eens worden over de plek, de uitvoering en de kosten. En niemand durft zich op dit moment aan een definitief besluit tot uitvoering van dit blijkbaar Oisterwijkse icoon te wagen. Weghalen met de belofte hem terug te plaatsen was ‘zo gepiept’, maar met de vele wensen van vele mensen hem terug plaatsen, dat valt nog niet mee.

Dit nog los van wetgeving, en vooral niet te vergeten, de ‘smaak’ van de monumentencommissie! Die moet er nog een zegje over doen. En dan zijn we terug bij het begin, waar het hele verhaal mee begon, want de vraag die velen nog steeds bezig houdt: Geniet dit bouwsel nou wel, of geen bescherming? Als monument, beschermd stadsgezicht of misschien wel als kunstwerk?

Later deze week leest u wat de partijen in de toekomst willen doen met uw Dorpspomp, voor het geval u het van belang vindt om daarop uw stemkeuze te baseren…

Voor de liefhebbers, twee films over de Dorpspomp:


Delen: