banner

VVD Oisterwijk krijgt kiezersbedrog voorgeschoteld


Op de dag van de bekendmaking van de voorkeursstemmen, prikt De Rooie Roeptoeter naar VVD Oisterwijk: ‘kiezersbedrog’ en ‘Nep-kandidaten’! Te grote woorden, volgens de VVD.

‘Met 197 voorkeurstemmen is Vincent van den Dungen woensdag als VVD-raadslid gekozen, een knappe prestatie,’ aldus het VVD bestuur. ‘Alleen was dit nooit de inzet van de drukbezette Oisterwijkse ondernemer. Vandaar ook zijn 9e plaats op de kieslijst, normaliter een niet-verkiesbare plek. Vincent ziet daarom af van zijn raadszetel. maar treedt wel toe als raadscommissielid. Op die wijze is hij toch nauw en actief betrokken bij de politieke en bestuurlijke besluitvorming in onze gemeente. Gert Van Elderen neemt als nummer 3 op de kieslijst de plek van Vincent in.’

Geschrokken VVD’er levert in Oisterwijk zijn raadszetel meteen weer in: ‘Geen tijd’  kopt het Brabants Dagblad vervolgens, en dat bericht ging via het AD en Eindhovens Dagblad vliegensvlug rond op social media. Meerdere kritische reacties volgen: ‘Raar verhaal, als je mee doet kun je gekozen worden. En als dat zo is kun je niet duiken…’ en ‘Waarvoor laat je je dan überhaupt op een kieslijst zetten…’ of ‘Waarom ga je op een kieslijst als je niet wilt?’  Maar ook: ‘Desondanks gefeliciteerd. Zeker als commissielid kun je jouw kennis bijdrage. Ik spreek uit ervaring toen ik samen met Cora de portefeuille Ruimtelijk Ordening deed.

Druk

Vincent van den Dungen (midden) steunt met de Raad van Mastendollen het carnavalsfeest voor mensen met een beperking (Foto: Joris van der Pijll).

Vincent is niet allen druk met werk, in Oisterwijk is hij ook erg actief in het verenigingsleven, onder andere met carnaval bij de Raad van Mastendollen, en bij De Oisterwijkse Uitdaging, alwaar hij zijn maatschappelijke inzet toont. Vermoedelijk ook de reden voor de vele voorkeursstemmen die hij mocht ontvangen. Volgens het partijbestuur heeft hij vooraf aangegeven de partij te willen steunen, maar vanwege zijn drukke leven een zetel in de raad niet te ambiëren.

RRT

De Rooie Roeptoeter (RRT), het Oisterwijkse politieke opinieblad onder leiding van PrO kandidaat Ad van den Oord, haalt na dit bericht uit met: ‘Een dag na de verkiezingen, en opnieuw pleegt de VVD Oisterwijk kiezersbedrog. Een populair ondernemer op de kieslijst zetten, maar als die wordt gekozen, ziet hij af van zijn zetel. Kiezers moeten erop kunnen vertrouwen dat kandidaten geen nep-kandidaten zijn.’

Discussie

Deze rood gekleurde opmerking was voor de VVD aanleiding om te reageren met een opmerking over Frans Kapteijns van partij PrO: ‘Mogen alleen progressieve partijen lijstduwers inzetten dan?’ Met daarop van de RRT: ‘Frans Kapteijns is (net) niet met voorkeurstemmen gekozen zoals Van den Dungen, maar wij zijn er van overtuigd dat hij anders die duurzame plicht niet verzaakt zou hebben.’ En desgevraagd komt daarop bevestiging van Frans Kapteijns: ‘Natuurlijk zou ik dan doen wat de kiezers en de partij verlangde van mij.’

Lijstduwer

De wet is er duidelijk over, het is toegestaan om verkozen te worden, en vervolgens je zetel af te staan. Gebruikelijk is het ook, hoewel ook gebruikelijk dat vooraf te vermelden, zo verwijst naar Wikipedia (klik hier). De VVD stelt dan ook: ‘De definitie van Lijstduwer is er helder over. Zowel Frans als Vincent hebben oprecht gehandeld in onze visie.’ Maar de RRT is het daar niet mee eens: ‘Lijstduwer is geen officieel begrip. Iedereen die op de lijst staat is volgens de Kieswet ‘kandidaat voor de verkiezing van de leden van de raad’. Waarop de VVD reageert: ‘Natuurlijk kun je discussiëren over het fenomeen. En dat doen we dan ook hier. Maar grote woorden als ‘kiezersbedrog’ klinken een beetje als de pot verwijt de ketel.’

Niet duidelijk is op welk pot of ketel de VVD hier doelt…

Verwijt

‘En wat is je mening dan over het op de lijst zetten van een tiener die deze periode niet in de raad kan komen? Is dat dan ook kiezersbedrog? Die tweet heb ik dan gemist,’ voegt VVD raadslid Patrick Simons toe, doelende op de 16-jarige kandidaat van Partij Gemeente Belangen (Klik hier) met tussentijds een verwijt over journalist Tom Tacken van het Brabants Dagblad: ‘Het deel waarin staat dat Vincent wel commissielid wordt hebben ze maar even weggelaten.’ En hoewel een journalist die afweging kan en mag maken; even later is die tekst alsnog aangevuld. ‘Waarom hebben ze het in eerste instantie weg gelaten, zijn maar paar woorden meer en digitaal heb je toch ruimte genoeg. Het weglaten is meer werk dan het laten staan.’

Zo ging de politiek de nacht in…

Wie is de Mol?

Dat het onderwerp ook ook leuk kan zijn, bewijst de facebookpagina ‘Je bent een echte Oisterwijker als…’ Hier werd het ludiek opgepakt, met een ‘Wie is de Mol’ fragment:

Delen: