banner

Lentebok proeven in Moergestel


Vrijdag 6 april is het weer de maandelijkse verenigingsavond op de 1e vrijdag van de maand bij Herberg De Veerkes van de Vereniging Bierproeven Moergestel, aanvang 20.15 uur. De avonden zijn vrij toegankelijk voor alle bierliefhebbers. En zoals het een kennersvereniging betaamt, de lente komt er aan, dus staan de lentebocken, ook wel meibocken genoemd, centraal.

Zoals ook bij herfstbock is ook de geschiedenis van meibock vrij lastig te achterhalen. Er zijn nogal wat verhalen waarvan het waarheidsgehalte enigszins tot zeer twijfelachtig is. Toch hebben we wel het een en ander over de herkomst van deze bierstijl gevonden.

ZOMERSTOP

De cambrinus website weet ons te melden dat het bier van oudsher het laatste brouwsel was voor de traditionele zomerstop. Het alcoholpercentage was hoger dan dat van gewone pils, om het de lange en wie weet warme zomer te laten doorstaan. Een zwaar bier is namelijk minder gevoelig voor bederf (door wilde gist en andere besmettingen) dan een licht bier. Alcohol werd dus als een bewaarmiddel gebruikt, omdat koelkasten nog onbekend waren. Aangezien “Bok” een synoniem voor zwaar bier werd en het in mei verkrijgbaar was, werd het meibok genoemd. De c is er later blijkbaar ingekomen. Helaas zit er bij dit verhaal echter ook een addertje in het gras. immers: na het brouwen moet je eerst het bier nog laten gisten en dan liefst nog een tijd laten rijpen. Dan ben je waarschijnlijk de lente al voorbij als je vlak voor de zomerstop pas gaat brouwen.

NIEUWE GERST

Volgens een ander verhaal werd in Duitsland, met name in Nedersachsen al in de 13e eeuw een bier gebrouwen van de eerste gerstoogst in september. Omdat men toen nog van lageren wist, was het in mei van het jaar erop geschikt voor consumptie en dus was ook hier de naam meibock. Voordeel van deze verklaring is in elk geval dat dit zou kunnen kloppen. Hoewel van september tot mei wel een heel lange lagertijd is natuurlijk…

NEDERLAND

In Nederland is de doorbraak van meibock de verdienste van Grolsch. Zij zorgden hiervoor door in 1992 hun Grolsch Meibok Lentebier te introduceren. Nederland heeft daarmee naast het bokbier in de herfst een tweede seizoentraditie. Een traditie waar wij je graag van mee laten proeven.

Helaas neemt de geschiedenis daar een minder prettige wending. Enige jaren geleden heeft Grolsch besloten het recept voor hun Meibock te veranderen en je raadt het al: het is zoeter geworden. Verder heet het nu Grolsch Premium Lentebock. De brouwerij die de doorbraak van het Meibock verzorgde heeft dat bier dus al weer  verlaten.

LENTEBOCK REUZ BESTE VAN NEDERLANDowbiermattineever1

Dat Grolsch haar bier lentebock is gaan noemen past in een verschijnsel dat je meer ziet. Door het lentebier te noemen kun je het langer verkopen, omdat mensen een Meibock niet meer willen als de maand voorbij is.

Sinds een tiental jaren zien we in elk geval dat brouwerijen, en dan met name de kleinere, een keur van lentebieren op de markt brengen. Daaronder zitten nog steeds meibocken. De Lentebock ReuZ van onze Moergestelse Reuzenbieren is daar een mooi voorbeeld van. Bovendien was deze lentebock in 2015 de beste van Nederland en in 2017 op een na de beste. Het bier werd 2 jaar op rij bij de Dutch Beer Challenge bekroond met goud en zilver. Het bier zal vrijdag zeker niet ontbreken naast een vijftal andere lentebocken.

Zorg dat je er bij bent!!! En veel proefplezier.

Delen: