banner

Geen onderzoek naar Oisterwijks VVD raadslid


Afgelopen donderdagavond is in het Presidium, het overleg met de burgemeester en de fractievoorzitters, gesproken over het nepnieuws, eerder verspreid door VVD raadslid Patrick Simons. De conclusie uit dat gesprek: ‘Er is geen aanleiding voor een onderzoek, de kwestie is voor het presidium afgedaan.’ Simons blijft ondertussen zijn partij trouw, ondanks dat hij van hen niet op de kieslijst mocht. Ook geeft hij een reactie op het omstreden nepnieuws.

Nepnieuws

Nepnieuws: het bericht gaat niet over Oisterwijk, maar over Gilze Rijen

‘D66 terug in de lokale politiek #Oisterwijk’ met daarbij een krantenknipsel ‘D66 doet mee aan verkiezingen in 2018.’ Toen hier ontkenning op volgde, nuanceerde hij zijn uitspraak: ‘Ging over Gilze Rijen, daar komt D66 na 20 jaar terug op de lijst.’ Simons gaf vervolgens toe dat hij dit bericht bewust op deze manier had geplaatst. Daarbij deed hij een directe oproep aan D66 om in Oisterwijk zelfstandig mee te doen aan de verkiezingen: ‘Tijd voor een eigen lijst en geluid hier. #ACTIE’ Van der Star PrO vond het ‘ziekelijk zo’n oproep!’ Het was onwaar en PrO zag het als een poging om de D66 leden los te maken van PrO, en dat was overduidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. D66 is in Oisterwijk onderdeel van PrO, maar zou volgens VVD’er Simons zelfstandig verder moeten gaan. De VVD’er was ten tijde van dit voorval raadslid en media-contactpersoon voor de Oisterwijkse VVD.

Nepaccount

Een inhoudelijk vergelijkbare oproep werd nagenoeg tegelijk ook door het D66 bestuur ontvangen via het nepaccount ‘Miranda Koster’. Simons werd in die periode vernoemd als verdachte in een onderzoek naar dit nepaccount. Zelf ontkende hij iedere betrokkenheid en uit het onderzoek bleek dat bewijs van Simons als de afzender ontbrak. De beperkte medewerking van Simons, in voorbereiding tot dat onderzoek, was voor de VVD aanleiding tot het onverkiesbaar stellen van Simons op de VVD kieslijst. Betrokkenheid bij het nepaccount bleek er in de raadsvergadering van 5 oktober echter niet, en er volgden vanuit de raad geen maatregelen.

Bewijs

De afzender van het door PrO omstreden twitterbericht was wel bekend. PrO vroeg om een persoonlijk excuus van Simons en een afstandsverklaring van de VVD. Het voorval werd door Partij Gemeente Belangen als ‘ongepast gedrag‘ aangemerkt. Vanuit de VVD volgde formeel een ‘dat is nu niet aan de orde’. Half december kwam partij PrO met informatie dat er nog een onderzoek zou volgen. Begin vorige week werd door de gemeente bericht: ‘de kwestie rond de zogeheten ‘D66-tweet’ van Patrick Simons wordt donderdag 15 maart vertrouwelijk besproken in de vergadering van het presidium’.

Patrick Simons blijft zijn partij trouw (Bron: twitter)

Vandaag laat de gemeente weten dat er geen onderzoek volgt, en dat dit eerder ook niet het geval is geweest, zoals partij PrO in december liet weten. ‘Het presidium heeft afgelopen donderdag in vertrouwelijkheid over de kwestie gesproken. In overleg met het presidium kan ik berichten dat er geen aanleiding is voor een onderzoek en dat de kwestie voor het presidium is afgehandeld,’ aldus de griffie namens het Presidium. Simons zelf, zegt deze week in reactie op de eerdere aantijgingen aan zijn adres: ‘Ik kan het ook niet helpen dat zij niet weten hoe Twitter werkt. Geen enkel raadslid heeft er mij overigens persoonlijk op aangesproken!’

Simons blijft ondertussen trouw aan zijn partij, hij gaf op social media vandaag een stemadvies: ‘Uiteraard hoop ik dat u op de VVD gaat stemmen.’ Zijn voorkeur gaat naar zijn VVD collega Anton van Tuyl.

 

 

Delen: