banner

Wie schrijft die blijft!


Sinds een jaar of drie bestaat er een schrijfclub in Oisterwijk. Het gaat er hier om dat we oefenen met het schrijven over dat wat ons bezighoudt. Dat kan van alles zijn, zoals gedachten die in ons opkomen, een verslag maken over wat we gezien of meegemaakt hebben, een verhaal verzinnen waarin je de fantasie de vrije loop laat. Kortom met schrijven kun je alle kanten op.

Wij komen als schrijfclub 1x per maand bij elkaar en dan leest of draagt iedereen zijn/haar verhaal  of gedicht voor dat de afgelopen maand is geschreven. Aha,  zult u zeggen:  het is een soort luister-en –voorleesclubje.  Luisteren is inderdaad belangrijk want de schrijver wil van zijn collega’s horen wat die er van vinden, waar het beter kan of dat het te moeilijk is en of het in begrijpelijke taal is geschreven.

Wat ook belangrijk is als je gaat schrijven is te bepalen voor welke doelgroep of leeftijdscategorie je het verhaal of gedicht schrijft. Je schrijft het verhaal in de eerste plaats voor jezelf. Het is mooi meegenomen en dat heb je natuurlijk het liefst, als de anderen het ook een goed verhaal of gedicht vinden. De kroon op je werk is natuurlijk als het dan ook nog eens in aanmerking komt voor publicatie in een tijdschrift of krant.

Dat we het allemaal heel goed of echt slecht vinden komt bijna nooit voor, meestal zit het er tussen in. We geven altijd opbouwende kritiek zelfs als het matig is. Er zijn veel verklaarbare oorzaken voor het feit dat het niet gaat zoals je gewenst had; geen inspiratie of andere zaken die je aan je hoofd hebt die de concentratie verstoren. ‘Ik kan helemaal niet schrijven’, wordt er vaak gezegd. Als dat echt het geval is houdt het natuurlijk op. Vaak onderschat je jezelf. Als je het nooit probeert zal je het nooit weten. Met ons allen geven we elkaar een duwtje in de rug zodat op gegeven moment het: “Ik wist niet dat ik het in me had ” gevoel ontstaat. Daar doe je het toch voor?

Regelmatig komt er een schrijver iets vertellen over hoe je het moet aanpakken als je van plan bent een reisverhaal, een levensverhaal of misschien uiteindelijk wel boek wilt schrijven. Zo gezegd om de puntjes op de i te zetten. Wil je er meer over weten, sfeerproeven of een keer mee- ‘oefenen’ met je eigen stukje/gedicht kom dan de laatste donderdagavond van de maand (25 januari) van19.30 uur tot 21.30 naar Tiliander. De kosten zijn €2,-. Koffie en thee  inbegrepen voor een inspirerende avond.

En bedenk: “Wie schrijft die blijft”.

Tot Ziens?

Ruud Lamp

Lid van het schrijfatelier

 

Het Schrijverscafé in de bibliotheek van Oisterwijk.

Schrijverscafé

In het Schrijverscafé kun je voordragen uit eigen werk, feedback geven en ontvangen en creativiteit stimuleren en dit allemaal met behulp van lokale schrijvers en dichters! Er zijn mensen die werken aan een kort verhaal of aan een gedicht, maar er zijn ook schrijvers van blogs of een biografie. Alle genres zijn mogelijk. Het doel is dat de deelnemers elkaar enthousiasmeren en van elkaar leren. Geregeld schuift ook een gastschrijver aan met verrassende bijdragen.

Aanmelden kan via Nicolette Smeenk: njsmeenk@gmail.com

Laatste donderdag van de maand van 19:30 tot 21:30 | de Bibliotheek Oisterwijk

Kosten: € 2,00 (incl. koffie en thee)

De data zijn:

29 mrt

26 apr

31 mei

28 juni

27 sept

25 okt

29 nov

20 dec (1 weekje vroeger ivm kerst)

Delen: