banner

Eenzame ouderen benadeeld door privacywet gemeente Oisterwijk


Een schreeuw om hulp, zowel in Moergestel als Oisterwijk! Gemeente help ons met het vinden van eenzame ouderen!!

In het geval van Moergestel, bij de organisatie Buurtgenoten, werd voorheen aan de hand van door de gemeente verstrekte informatie door vrijwilligers een bezoek gebracht aan ouderen. De acties zijn bedoeld om hen uit te nodigen, waar gewenst te activeren mee te doen aan hun activiteiten, en te helpen bij alles waar behoefte aan is. De gemeente mag deze informatie echter niet meer geven, en daarmee mist het geweldige initiatief van Buurtgenoten een deel van haar doel.

Brief

Een brief, verzonden door de gemeente, met het verzoek aan ouderen om zich bij Buurtgenoten te melden, zou zeer beperkt werken. ‘Een mooi gebaar, maar het werkte niet, omdat Buurtgenoten juist die senioren wil bereiken die zelf geen contact (durven te) ondernemen,’ aldus Piet Gelden namens de organisatie, in een brandbrief aan de gemeenteraad. Volgens hem zijn er juist veel ouderen die, bewust of onbewust, wegblijven van overheden. Het is juist waarom deze vrijwilligersorganisatie zo veel bereikt. Hij wil de raad vragen om in het belang van de zorg voor deze doelgroep, een uitzondering te maken op de privacywet.

Geen brief

De Parelmuzikanten bij de Seniorenmiddag in De Coppele (Foto: Joris van der Pijll).

In wijkcentrum De Coppele speelt dit probleem ook, en is de door de gemeente geboden hulp nog beperkter. Daar werden in tegenstelling tot in Moergestel door de gemeente geen brieven verstuurd. En, zo stelt de organisatie daar in hun oproep via de lokale media: ‘Omdat de gemeente Oisterwijk vanwege de wet op de privacy géén adressen meer mag verstrekken, ontvangt u geen persoonlijke uitnodiging in de bus.’

Media helpt

Beide organisaties, en er zijn er vermoedelijk meer, zitten met de handen in het haar. Juist die mensen die een extra uitgereikte hand nodig hebben, een extra steuntje om een wellicht aanwezige drempel over te stappen, misschien een uitleg naar de juiste weg, met een luisterend oor van mens tot mens, lopen nu het risico achter te blijven.

Het enige wat wij voorlopig kunnen doen (en graag doen!), is deze organisaties steunen met onze berichtgeving, en aan onze lezende (klein)kinderen en buren te vragen:

Als u dit leest, maak het bespreekbaar, geef het door!

DTZ logo low

Delen: