banner

Winterse Kerst in bruisend Oisterwijk


Heerlijk winters, het liefste met een laagje sneeuw, als dat ons pad mag bedekken, en ijs op de vennen. Met de laarzen aan stappen we door het Oisterwijkse bos, dat in deze dagen sprookjesachtig mooi is. Voor de liefhebbers van winkelen of het culinaire proeven is het Oisterwijkse centrum meer geschikt, of geniet van beiden!

Wandelen

Winterse sferen in de Oisterwijkse bossen, daarbij mag een winterwandeling niet ontbreken. Bijvoorbeeld vanaf de kleine parkeerplaats aan de Bosweg, links de heuvel op, een rondje rond het ven, om te eindigen bij een van de boscafés die Oisterwijk rijk is. Ook de P aan de vennelaan is goed geschikt, tegenover het zandpad in loop je zo de natuur binnen. Of bezoek het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vanwaar het heerlijk wandelen en vertoeven is. Het kan allemaal vrij en blij, maar bij stevige sneeuwval wel opgepast voor afbrekende takken! Tweede Kerstdag is er traditioneel een wandeling met de scouting, vanaf hun gebouw aan de Sportlaan.

Winter Village

De Oisterwijkse ijsbaan.

Mooie sfeervolle verlichting, hier en daar een flakkerende vlam op het terras, en niet te missen: een immense ijsbaan. Het centrum van Oisterwijk is voor jong en oud winters sfeervol ingericht. Opa’s en oma’s genieten van een kopje koffie met gebak, ouders doen een rondje winkelstraat, en de kinderen vermaken zich ondertussen tot en met 7 januari op de overdekte ijsbaan. De PAREL Express, het Oisterwijkse toeristentreintje, brengt u overigens graag van Haaren en Moergestel naar het levendige centrum, en uiteraard ook weer terug! Er worden tijdens deze winterweken diverse activiteiten georganiseerd, en op zondag zijn de winkels ook open! Ofwel, iedere dag ijspret en iedere dag lekker shoppen!

Het unieke plaatje van de Oisterwijkse Kerststal

Kerststal

‘Midden in de winternacht’, spreekwoordelijk, maar wel letterlijk midden in het Oisterwijkse centrum, op steenworp afstand van de ijsbaan, vindt u een serene rust bij de Oisterwijkse Kerststal. De muziekkiosk vormt het prachtig decor voor de houten beelden van Jezus, Maria, Jozef en de herders. Het is inmiddels een vertrouwde plaats geworden voor de Kerststal, een beeldengroep uit 1962. De beelden zijn van de hand van de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik, die in de jaren ’50 – ’60 vaak als gast in Oisterwijk verbleef. De houten beelden zijn gesneden uit één stam, van een den die ooit fier in het Oisterwijkse bos stond. De beelden zijn niet alleen uniek qua vorm, maar kent ook een bijzondere symboliek en achtergrond die meer is dan de verbeelding van het kerstverhaal. Zo heeft de beeldhouwer onder meer zijn zelfportret in een van de beelden verwerkt en is een stukje historie van Oisterwijk in de beeltenis van een van de herders terug te vinden. De kerststal is te bezichtigen tot en met Driekoningen.

Er is nog veel meer, te lezen in onze agenda, of blader deze week eens door weekblad de Nieuwsklok!

Wij wensen u in ieder geval fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2018…

Delen: