banner

Is het Oisterwijkse boerenbedrog of ooit nog realiteit?


Het boerenbedrijf in Heukelom, de inwoners in de wijk Westend, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders…  het lijkt er op dat ze nog niet op één lijn zitten. Lees onderstaande ingezonden brief:

Boerenbedrog of realiteit?
De belangenorganisatie POV, Producenten Organisatie Varkenshouderij, roept de boeren op om massaal een planschadeclaim bij de eigen gemeente in te dienen. Ook de ZLTO heeft nadere acties aangekondigd. Ik vraag mij tegenwoordig af waar het meeste aan verdient wordt in de veehouderij: het vee, de mest, faillissementsfraude of de inzet van schadeclaims. Ook al wordt de claim misschien nooit uitbetaald, het doel heiligt de middelen wordt wel eens gezegd.

Een eerdere actie tegen de komst van de megastal aan de Oisterwijksebaan (Foto: Rob Rokven).

Wat zou de gemeente Oisterwijk doen als ze nu een planschade claim krijgen buiten de andere claim waar de boer Oisterwijksebaan al jaren mee dreigt. Dan zullen ze het toch op moeten nemen tegen de juristen van de ZLTO. Of huivert dit college en blinkt uit in het medewerking verlenen aan de boer zijn vergunning. Dit zelfs met complimenten van de Raad van State, zo is te lezen bij de laatste uitspraak van oktober 2017 in het voordeel van de boer zijn megastal. Kunt u het nog volgen? Het college tegen de boer, twee partijen die het eens zijn! De gemeenteraad, onze volksvertegenwoordigers, zijn buiten spel gezet. Komt er dan nu nog meer positieve samenwerking tussen het college en de boer? Dat heeft natuurlijk niets met een claim te maken maar met beleid. En zoals wethouder Verhoeven al eerder meedeelde keukentafelgesprekken zijn privé en binnen dat recht, van de boer als ondernemer, wordt niets medegedeeld. Daarnaast is het college niet verplicht om de burger te informeren.

Wat gebeurd er nu met de huidige aanvraag vergunning Oisterwijksebaan? Bureaucratie is geruisloos in communicatie en de zoveelste sluipmoordenaar lijkt het. Een ongeziene oorlog bestrijden en voeden voor meer evenwicht en belang van het grote geheel. Hoe doe je dat met beleid? Misschien dat onze wijkburgemeester Hans Janssen dat weet met 8 jaar NCB – ZLTO ervaring volgens Wikipedia. Wat is het grootste belang en zijn de schadeclaims machtsvertoon en/of boerenbedrog? Daar zou het college toch boven moeten staan.

Henny van Herck
Westend Oisterwijk

 

Delen: