banner

Brand na kortsluiting in wasmachine


De wasmachine stond aan, en achteraf bleek daar een storing in te zitten. Het plastic van de machine vatte vlam, een viezige dikke rook steeg op en waar rook is, is vuur!

De bewoners van het huis lagen te slapen, en werden gelukkig wakker van hun rookmelder. Daarna was het nog best lastig buiten te komen.

Dodelijk

Het plastic van de wasmachine vatte vlam, heeft de woning in rook gezet en er kwamen giftige gassen vrij (Foto: Joris van der Pijll).

U kan dit voorbeeld meemaken in de Pop-up Store aan het Lindeplein in Oisterwijk. Met behulp van virtual reality zie, voel, proef en ruik je wat er gebeurt bij brand. Een klein brandje kan al binnen 3 minuten dodelijk worden. Hoewel je misschien denkt te weten wat je moet doen bij brand, slaat de paniek vaak toe als het echt zover is. En wist je dat als je slaapt, je de rook niet ruikt? Bij brand is juist de rook het dodelijkst.

Levensecht
In de Pop-up store zijn 3 dezelfde kamers ingericht, met een paar verschillen. 1 kamer is te zien in normale staat, 1 kamer op het moment dat er brand is en 1 kamer is uitgebrand. Je loopt met een virtual reality bril door deze kamers en hebt zo een levensechte ervaring van een woningbrand. Je leert je voorbereiden op een noodsituatie. Maar nog belangrijker: hoe je een noodsituatie voorkomt door je huis brandveilig te maken. De brandweer is aanwezig om je te helpen.

Openingstijden
De Pop-up store is open op:

  • Donderdag 30 november (11.00-16.00u)
  • Vrijdag 1 december (15.00-20.00u)
  • Zaterdag 2 december (11.00-16.00u)
  • Donderdag 7 december (11.00-16.00u)
  • Vrijdag 8 december (15.00-20.00u)
  • Zaterdag 9 december (11.00-16.00u)
Delen: