banner

Nieuw boek over 75 Jaar Sinterklaascomité in Oisterwijk


Dit jaar bestaat de Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk 75 jaar. Om dit gedenkwaardige jubileum luister bij te zetten verschijnt er eind november een boek in de Oisterwijkse Historische Brochurereeks over 75 Jaar Sint-Nicolaas in Oisterwijk. Martin van der Waals is de auteur, de titel zal luiden: Daar werd aan de deur geklopt.

Uiteraard komt Sinterklaas al veel langer naar Oisterwijk, zoals te zien in dit bericht uit 1934…

Met een omvang van 216 pagina’s, in de voor de Stichting Kwartier van Oisterwijk bekende donkerblauwe brochurevorm, verschijnt het boek op 19 november, zodat ook Sinterklaas als deze in Oisterwijk is er van kan genieten, én er wellicht een aantal mensen blij mee kan maken.

De Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk, in het begin (1942) Sint-Nicolaascomité geheten, werd 75 jaar geleden in het leven geroepen. Volgens overlevering zou een goed gesprek tussen George Dujardin en burgemeester Jan Verwiel de aanzet hebben gegeven tot het oprichten van één Sinterklaascomité voor heel Oisterwijk, om daarmee ook een eind te maken aan de veelheid van verschillende ‘ontvangsten’ en de ‘vertoningen’ die ieder jaar begin december in het dorp plaats vonden.

De kaft van het nieuwe boek over 75 jaar Sinterklaascomité in Oisterwijk

Inmiddels zorgt deze geheel uit vrijwilligers bestaande organisatie er al driekwart eeuw voor dat alle Oisterwijkse en Heukelomse kinderen (en hun ouders) een onvergetelijk Sinterklaasfeest beleven, en Sinterklaas op gepaste wijze op een kleurrijk ontvangst mag rekenen. Een jubileum dat niet ongemerkt voorbij mag gaan.

In deze uitgave een uitgebreide terugblik op deze jaren, de ontwikkeling van de Sint-Nicolaasorganisatie en de impact die de komst van de goedheiligman op Oisterwijk en de Oisterwijkers had. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor de openbare Sinterklaasfestiviteiten, de traditionele aankomst op het station, de ontvangst door de burgemeester, de tocht door Oisterwijk en de tot de verbeelding sprekende druk bezochte Sinterklaasvoorstellingen, eerst in het oude Kunstkringgebouw aan de Stationsstraat en later voortgezet in Tiliander. Kortom een feestelijke en levende traditie die niet meer uit Oisterwijk is weg te denken.

Persoonlijke verhalen, krantenberichten, verslagen, anekdotes en niet te vergeten vele illustraties vormen de basis voor dit historieverhaal.

Delen: