banner

Gipsytrio La Manouche bij GUO Oisterwijk


In Fletcher hotel-resataurant Boschoord aan Gemullehoekenweg 143 middenin Oisterwijks bos- en vennengebied neemt La Manouche u op zondag 5 november mee op reis in haar zigeunerkaravaan. Op uitnodiging van concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk geeft het gipsytrio ’s middags om 15.00 uur een GUO-concert. GUO en artiesten nodigen alle concertbezoekers van harte uit voor hun interactieve GUO-workshop gipsyzang en gipsy instrumentaal. Die is ’s avonds van 20.00 tot 21.30u voor zowel toehoorders als (nog beter!) deelnemers.

Gipsytrio La Manouche bij GUO concertreeks Oisterwijk

Concert en workshop van La Manouche zijn de eerste van twee gratis toegankelijke concerten en workshops met vrije gift achteraf uit GUO-serie 2017/2018. Er is dan ook geen voorverkoop of ticketreservering. Op 5 november zelf geldt het principe:140=VOL=OP! Ook parkeren bij Boschoord is gratis. Parkeerplaats vol? Op een boogscheut zijn meerdere gratis parkeerplaatsen. Wie zijn GUO-bezoek uitbreidt tot compleet dagje of weekendje  cultureel, gastronomisch, lommerrijk Oisterwijk, geniet in Boschoord speciale GUO-korting op lunch, diner en overnachting met ontbijt. Hiervoor geldt telefonisch reserveren bij Boschoord op 013 – 5231600. Alle ins & outs in woord, beeld en geluid van alle concerten en workshops uit GUO-serie 2017/2018? Check http://guo.inoisterwijk.nl.

Gratis reis

La Manouche neemt u op zondag 5 november dus gratis mee op reis in haar zigeunerkaravaan. Aan boord: temperamentvolle, hartverscheurende liederen en spontaan improviserend gitaar- en klarinetspel. Op verstilde momenten laten zanger/ritmegitarist Mouché, sologitarist Manito en klarinettist Roelof u op adem komen bij een knapperend kampvuur tussen hun woonwagens. Maar daarna trekken ze weer voort, met u in hun zigeunerkaravaan.

Eind jaren tachtig begonnen als gitaarduo laat La Manouche haar geraffineerde snarenspel sinds 2012 verrijken door melodische fraseringen van de klarinet. Het trio laat zich inspireren door het erfgoed van de sinti- en roma-gitanes. Voorbij trekt een mélange van gipsyswing á la Django Reinhardt en Stephan Grapelli uit de legendarische Hot Club de France, csardas uit de puszta van de Balkan en rumba flamenca uit de uitgestrekte velden met grazende en dravende wilde paarden van de Camargue.

Nomadisch bestaan

In meerdere zigeunertalen verhalen de liederen van dagelijkse gebeurtenissen, doorspekt met passie, sentiment en weemoed, tekstueel al dan niet verhuld in metaforen. U hoeft die talen niet te verstaan om de beproevingen te doorvoelen, tot in extremis de nazistische pogroms, maar evenzeer de zorgeloze vrolijkheid van het nomadische bestaan.

Het repertoire is overgeleverd, van generatie op generatie binnen zigeunerfamilies en door uitwisseling met andere muzikanten, al dan niet uit zigeunergemeenschappen. Daarnaast borduren eigen composities voort op dit traditionele erfgoed. Dankzij improvisaties zijn geen twee concerten hetzelfde en houden de  muzikanten het voor hun publiek, elkaar en zichzelf spontaan, spannend, verfrissend, dynamisch, interactief en energiek.

Muziek-roots

Geboren en getogen in een zigeunergemeenschap in België kreeg Mouché Palts de gipsymuziek met de paplepel toegediend. In zijn puberteit begaf hij zich op experimentele zijpaden om terug te keren naar zijn muzikale wortels waarmee hij zich van nature en met allure uitdrukt. In zijn schilderachtige, doorleefde vocalen klinken sfeerbepalende, oprechte passie en emotie waarmee hij de harten van zijn luisteraars beroert. Met zijn ritmische Maccafarri gitaar begeleidt hij zijn bezielende liederen en legt hij de strakke basis van waaruit zijn muziekmaten naar hartenlust versierend hun soli op- en uitbouwen.

De naam Manito verwijst naar de Spaanse gitaar- en zigeunerlegende Manitas de Plata. Het was zijn gitaar- en pianospelende oom die hem al jong op het spoor zette van de gipsyswing. Gepokt en gemazeld soleert hij bij voorkeur op Spaanse gitaar, virtuoos improviserend, intuïtief, dynamisch en spontaan. Ofwel, in zijn eigen woorden, ‘naargelang de sterren staan en de wind waait’. Behalve met La Manouche treedt hij ook op als solist, in Spaans zigeunergezelschap La Rosa en als de helft van Zuid-Amerikaans duo Claudia y Manito.

Geboren Groninger Roelof Posthumus studeerde klarinet en saxofoon aan meerdere conservatoria en bij gereputeerde maestro’s als Walter Hekster, François Daneels en Azgam Gibaduin. In meerdere samenstellingen toert hij door West-Europa en de VS en participeert hij in cd-producties. In Duitsland leidt hij zijn eigen R.P. Swing Orchester.

Ay, Chavale!

La Manouche heeft onder meer uitstekend ontvangen cd ‘Ay, Chavale!’ op naam. In 2012 nam de Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen de formatie als enige artiesten uit Nederland op in zijn  mondiale boekwerk met verzamel-cd ‘Gipsy Voices: Songs from the Romani Soul’. Zij verkeren er in goed gezelschap van wereldsterren als Esma Redzepova en Saban Bajramovic.

Workshop

Na het middagconcert geven de muzikanten van La Manouche in de interactieve avondworkshop een introductie in meerdere vocale en instrumentale gipsystijlen. Ze nodigen alle bezoekers van het middagconcert van harte uit om hierbij aanwezig te zijn als belangstellend toehoorder of (nog beter!) als actief deelnemer.

Voor deelname aan de workshop gipsyzang is geen aanvangsniveau vereist, uitsluitend gezonde nieuwsgierigheid naar deze fascinerende zangtraditie. Dus ook nieuwsgierigen zonder zangervaring kunnen deelnemen. Voor deelname aan de workshop gipsy instrumentaal volstaat het als deelnemers een algemeen beginniveau op hun instrument zijn ontstegen (zogenaamd ‘begonnersniveau’). Bespelers van alle akoestische instrumenten kunnen deelnemen. De bandleden van La Manouche hebben een specifieke expertise in ritmische gitaarbegeleiding en in fraseringen voor sologitaar, saxofoon en klarinet. Deelnemende muzikanten gelieve hun eigen instrument mee te brengen.

Gratis toegang, vrije gift achteraf       

La Manouche verzorgt het eerste van twee gratis toegankelijke concerten en workshops met vrije gift achteraf uit GUO-serie 2017/2018. Hierin herdefiniëren kleine, fijne formaties westers gewortelde folkmuziek. Dat doen ze door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz en klassiek of met niet-westers gewortelde muziek.

Zowel bij concert als workshop betalen bezoekers geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Wie toch om een vuistregel verlegen zit: beoordeel het concert en de workshop met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal zowel na concert als workshop 10 euro als u het concert en de workshop van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO initiatief een warm hart toedraagt.

Met haar gratis toegankelijke concerten en workshops met vrije gift achteraf draagt GUO haar democratisch gedachtegoed uit om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met live muziekbeleving door professionele topmuzikanten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten en luisteren naar het concert en desgewenst nog eens anderhalf uur ’s avonds als toehoorder bij de workshops. Nog uitdagender: participeer als deelnemer (zanger en/of instrumentalist) in de interactieve workshops. Dringend concert- en workshopadvies: kom op tijd, want 140=VOL=OP!

Delen: