banner

Eliza Carthy & Tim Eriksen bij GUO Oisterwijk


Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk opent haar GUO-concertserie 2017/2018 op zondagmiddag 8 oktober met Eliza Carthy & Tim Eriksen. Het concert van dit Engels/Amerikaanse duo is voor GUO het eerste in haar nieuwe locatie Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan Gemullehoekenweg 143 te midden van Oisterwijks bos- en vennengebied. Belangstellenden reserveren hun tickets via een link op www.guo.inoisterwijk.nl. Zolang voorradig verkoopt GUO haar laatste tickets op de concertdag vanaf 14.00 uur aan de zaalkassa ter plekke. Het concert vangt aan om 15.00 uur.

De Britse Eliza Carthy peurt grensverleggende songs uit haar angelsakische roots. Amerikaan Tim Eriksen grijpt terug naar zangtradities, geworteld in zijn americana. Beide zijn uitmuntende vocalisten en fiddlers, terwijl Eriksen bovendien banjo, gitaar en ‘bajo sexton’ (twaalfsnarige Mexicaanse bas) beroert. Als powerduo serveren ze samen ‘Bottle’, een transatlantische hutspot. Dit live-album promoten ze tijdens een Britse toer die ze onderbreken voor een presentatie op het Europese continent. Daarvoor steken ze over naar GUO.

Waterson:Carthy

Eliza Carthy & Tim Eriksen

Ook folkbloed kruipt waar het niet gaan kan. Geboren in Yorkshire als dochter van Martin Carthy en Norma Waterson, groeit Eliza Carthy op in de schoot van de traditionele Engelse muziek. Van huis uit leert ze hoe folkartiesten traditionele muziek verrijken door blijvend te exploreren en dwarsverbanden te leggen. Met deze attitude ontwikkelt ze zich tot een dynamische, avontuurlijke folkartiest.

Al meer dan twintig jaar leeft ze van en voor haar muziek. Sinds haar veertiende treedt ze op, eerst met familiebands Waterson:Carthy, Blue Murder en The Gift Band, later in gelegenheidscombi’s en als frontvrouw van haar eigen formatie. Eenmaal gesetteld in Edinburgh scheert ze de toppen van de eigentijdse folkscene. Wereldwijd verschijnt ze op radio en tv, op festivals, tot in de Royal Albert Hall, pakweg het Carré van Londen. Ze maakt zelf albums, is producer voor anderen en werkt samen met almaar grotere grootheden.

Kruisbestuivingen

Ze werkt mee aan de ‘Mermaid Avenue’-albums met werk van Woody Guthrie waarvoor Wilco een Grammy ontvangt. Met Elvis Costello, Beck, Van Dyke Parks en anderen neemt ze deel aan de ‘Hal Wilner’s’ concerten in Londen en LA. En met Bryan Ferry, Sting, de Wainwright/McGarrigle-familie, Richard en Teddy Thompson en de acteurs Tim Robbins en Johnny Depp aan het ‘Rogue’s Gallery’ project.

Er volgen kruisbestuivingen in musicals en in wereldmuziekproject ‘The Imagined Village’ met The Bays, Transglobal Underground en Afro Celt Sound System. Er zijn samenwerkingen met Ed Harcourt, Patrick Wolf, Paul Weller, Jools Holland, jazzlegende Bill Frisell, Richard Hawley,  Peggy Seeger, Salsa Celtica, de Finse Lord of the Rings componisten Vartinna, Joan Baez, Cerys Matthews, de danspioniers Red Snapper, Nick Cave, Patti Smith en vele anderen.

Awards

Eliza Carthy is ambassadrice van Resonance FM Radio, The Vagina Monologues en de folkfestivals Cheltenham en Whitby. Met de educatieve organisatie Folkworks zit ze in het Folk Advisory Committee bij Sage Gateshead en ze is vice-president van The English Folk Dance and Song Society. Ze is genomineerd voor tot gelauwerd met de Mercury Music Prize, meerdere BBC Radio 2 Folk Awards, BBC Radio 3 World Music Awards, MOJO Magazine Awards, Q Awards, Ivor Novello Awards en dit jaar nog de MBE Award.

Voor BBC Radio 2 presenteert ze een vierluik over de Engelse folkmuziek. ITV, Channel 5 en BBC 4 wijden de tv-docu’s ‘Heaven and Earth’, ‘My Music’ en ‘Folk Brittannia’ aan haar. Opspelende stempoliepen dwingen haar zes jaar geleden tot annulering van een gepland GUO-concert met haar band. Nu  komt ze alsnog, ditmaal met Tim Eriksen.

Veelzijdig palmares

De Amerikaan heeft een palmares dat niet minder getuigt van veelzijdigheid: singer-songwriter, multi-instrumentalist, producer, organisator, docent en onderzoeker in rock, punk, film- en traditionele muziek. Zowel vakpers als vakbroeders prijzen zijn albums en concerten:  “Stark songs and breakneck picking” (New York Times). “Among the world’s inest folk practitioners” (Toronto Star). “One of the best voices in music” (T-Bone Burnett).

Sinds begin dit millennium maakt hij naam met verhalende ballades, love songs, gospels en dansdeunen uit New England en Zuidelijk Appalachia. Maar in een vorig leven speelt hij hardcore punk, Bosnische rock,  folknoise en deelt hij als frontman van Cordelia’s Dad, Northampton Harmony en Zabe i Babe het podium met Kurt Cobain en Doc Watson. Hij draagt bij aan ‘Across the Divide’, het album met Grammy nominatie van jazzpianist Omar Sosa. In ‘The Old Burying Ground’ van Even Chambers soleert hij in Carnegie Hall.

Oscar

In de studio werkt hij met Joe Boyd, T-Bone Burnett en Steve Albini. Daarnaast componeert hij filmmuziek, onder meer  voor Oscar-winnaar ‘Cold Mountain’ van Anthony Minghella. Ook als onderzoeker, promotor en docent heeft hij zijn sporen verdiend. Op festivals, universiteiten en kunstopleidingen geeft hij workshops en colleges traditionele muziek, filmmuziek, songwriting, harmonyzang en instrumentale begeleiding. Tot zijn studenten  behoren Nicole Kidman, Elvis Costello, Sting, de vijftig zangers uit de film ‘Cold Mountain’ en seniorenkoor Young at Heart.

In eigen land blaast hij als grondlegger van ’s werelds grootste ‘Sacred Harp’ zangconventie (Northampton Massachusetts) deze vierstemmige a capella harmonyzang uit New England nieuw leven in. Hij verschijnt op tv in ‘Prairie Home Companion’ en ‘Academy Awards’.  Ook in Canada en Europa treedt hij op voor radio, tv en op festivals, waaronder Celtic Connections’ in Glasgow en ‘Lowlands’ in Biddinghuizen.

Delen: