banner

‘Van Loes’ als eerste naar Oisterwijkse burgemeester


Op 23 augustus om 16.30 uur zal de Oisterwijkse burgemeester Hans Janssen het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de gedichtenbundel ‘Mijmeringen – Van Loes’.  Een bijzondere bundel van foto’s en gedichten uit en over de natuur in en rondom Oisterwijk, de Parel in ’t Groen.

Unieke combinatie van natuurfotografie en dichterij

‘Mijmeringen – Van Loes’ is de titel boven de fotogedichten van Loes Westgeest, zoals die wekelijkse in de lokale media van Oisterwijk verschijnen. Loes bezoekt meerdere keren per week de Oisterwijkse bossen en wandelt rondom de vennen. Onderweg legt ze met haar camera vast wat de natuur haar die dag toont. Thuis haalt ze inspiratie uit die foto’s en komen er ‘mijmeringen’ boven; gedachten worden woorden.

Loes Westgeest

Autodidact

Dit verzamelalbum geeft een mooie indruk van wat er door de jaren heen zoal door de lens en uit de pen van Loes is ‘gerold’. Loes heeft zichzelf het foto’s maken en dichten eigen gemaakt, zonder enige vorm van opleiding of hulp. Ze heeft haar hobby gevormd en laten groeien en bloeien; haar eigen creativiteit ontdekt en ontwikkeld.

In dit verzamelalbum neemt Loes Westgeest u mee naar de Oisterwijkse natuur, bossen en landerijen, plant en dier, in al hun vele verschijningen en bijzondere vormen en kleuren. Gemotiveerd door maar liefst twee winnende dichtwedstrijden, bleef ze schrijven en fotograferen, en beide combineren.

Goed doel

Deze foto-gedichtenbundel ‘Mijmeringen – Van Loes’  is vanaf 24 augustus in Oisterwijk verkrijgbaar bij: VVV Oisterwijk, Juwelier Mignon, Boekhandel Oisterwijk en Boshuis Venkraai. In Berkel-Enschot bij Boekhandel Verrijt. Het boekje kost 10 euro; de opbrengst van deze uitgave komt geheel ten goede aan het project ‘Eten wat de pot schaft’; een project waar gekookt wordt door minima, voor minima.

Voorwoord

Op verzoek van Loes heeft redacteur Joris van de Pijll een voorwoord geschreven, met daarin de totstandkoming van de wekelijkse publicaties van de werken van Loes in de lokale media, u leest het hieronder:

Pareltjes en monsters

Oisterwijk, de Parel in ’t Groen! Het is de slogan van onze mooie recreatieve gemeente en ook van onze bruisende gemeenschap. Het recreatieve en bruisende in onze cultuur dankt haar oorsprong zeker aan de natuur om ons heen: de Oisterwijkse bossen en vennen, natuurgebied de Kampina en niet te vergeten het landschap zoals dat van Heukelom. Een cultuur die haar oorsprong kent in de vorige eeuw, toen deftige dames en heren uit omliggende steden met hun automobielen op zoek gingen naar een parkeerplekje bij de Oisterwijkse bossen en vennen. Met een grootse reclamecampagne pronkte Oisterwijk even later op alle NS stations in Nederland.

Tegenwoordig barst Oisterwijk van de diversiteit aan activiteiten, in allerlei soorten en maten. In verhouding met het aantal inwoners, zouden we ons best als de culturele hoofdstad van Europa mogen zien. Tussen al dat bruisende en de vele nieuwsberichten die daarover dagelijks over mijn scherm glijden, viel mijn oog enkele jaren terug op de fotogedichten van Loes.

Loes Westgeest kon niet onopgemerkt blijven. In een voortdurende stroom produceert ze foto’s met een gedicht. Het zijn pareltjes! Pareltjes uit de Oisterwijkse natuur, die met de nodige creativiteit voorzien worden van een fantasierijke woordspeling, steeds weer inhakend op wat de natuur haar toont. Niet de mens en haar activiteiten, maar juist de speling der natuur presenteert zich aan Loes.

Een uitnodiging kon niet uitblijven en vanaf dat moment pronkt het werk van Loes wekelijks in de Oisterwijkse media. Voor Loes geven de wandelingen een rustgevende werking en tegelijk brengt ze op deze manier de natuur in de huiskamer. Ook bij mensen die zelf niet meer in staat zijn daar te komen. Met haar kunstwerkjes brengt Loes een lach op vele gezichten. Soms omdat er mooie kleuren te zien zijn of grappige teksten. Soms ook omdat ze spoken ziet of monsters of andere verschijningen die de natuur haar toont.

Loes en ik zeggen: Geniet er van!  

Joris van der Pijll

 

 

Delen: